До 5000 лв. глоба за драскане и рисуване по столичните фасади


Инспекторите в Столична община засилват мерките за контрол на нерегламентирано писане и драскане върху фасади на сгради.

Санкциите за установено нерегламентирано писане, драскане и рисуване са от 100 до 5 000 лева.

Съвместно с инспекторите на Столина община, към засилените мерки за контрол се включват и екипи на общинска полиция. Повод за предприетите действия от страна на инспекторите са установени нерегламентирани прояви по повторно надраскване на вече почистени места. Такива примери са Дом паметникът на военноинвалидите, 12. СОУ „Цар Иван Асен II”, барелефът на Георги Раковски на ул. „Г. С. Раковски“, сграда „Царевец“ при Орлов мост и др.

Отново бяха премахнати повторно изрисуваните графити от фасадата на Дом-паметника на военноинвалидите на ул. „Христо Белчев“ № 21. Предстои да бъдат почистени и останалите повторно надраскани места.

От началото на 2019 г. до днес, са почистени над 4000 кв.м надписи от обществените площи. Почистването е по Програма за премахване на нерегламентирани графити на територията на Столична община, са почистени над 4000 кв. м надписи от обществени площи.

В Плевен също са се заели със санкциониране на нерагламентираното драскане по фасадите.

Служителите на реда дори образуваха преписка за престъпление от подобен характер. Те разкриха кой е плевенчанинът, надраскал със спрей обидни нецензурни думи по плочките на градския площад „Възраждане“ през декември 2020. “Драскачът” е приведен за лечение в психиатрична клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.