Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

До три пъти увеличават цените в гробищните паркове в Русе

текст и снимка: Силвия Петкова

Двойно и дори тройно ще скочи цената за откупуване на гробно място в Русе. Това стана факт след решение на Общинския съвет в града, подкрепено от 27 старейшини. И ако досега грижовниците на гробните места плащаха съответно 25 и 20 лева за откупуване на гробните места за 15 години в парковете „Чародейка“ и „Басарбово“, то с промените в Наредба 13 цените ще станат съответно 50 и 40 лева.

Съветниците решиха да увеличат и сумите, които близките на починали плащат за откупуване на гроб „за вечни временен“. Цената в парк „Чародейка“ скача от 125 на 325 лева. Но ще се прави отстъпка, ако гробът има плоча или замазка. В този случай опечалените ще плащат само 260 лева. В гробищен парк „Басарбово“ откупуването скача от 100 на 295 лева, а с плоча или замазка – 230 лева.

Мотивът на администрацията за предложението цените да се повишат е желанието им да се реши проблемът с избуялите храсти, треви и дървета, както и с неподдържаните гробни места. Като проблем се отчита и липсата на свободни гробни места. А цените на услугите, които предлага „Обреден дом“, не са претърпявали промяна повече от 10 години.

От Общинския съвет в Русе допълниха, че редовното поддържане на гробните места ще стане задължителна предпоставка, ако наследниците искат да продължат да го ползват.

Съветниците взеха още едно решение. Според него, няма да се иска изричното писмено съгласие от наследниците за ново погребение в същото гробно място. При извършването на строителни и каменоделски услуги пък ще се подава предварително уведомление по образец за всеки конкретен случай. В него ще се посочва конкретното гробно място – обект на предоставяната услуга. Оттук насетне ще бъде категорично забранено изграждането на пейки, маси и огради около гробните места.

Въпросът предизвика доста реакции в залата, още повече че темата е изключително деликатна. Съветници от опозицията възнегодуваха не само срещу увеличение на цените, но и срещу това да има ново погребение без разрешение на грижовниците. От администрацията пък заявиха, че за тях е важен фактът, че не повишават цената на изкопаване на старо и ново гробно място. Поради тази причина според тях не следва да има увеличение на цените и от погребалните агенции в Русе. Не следва това да бъде и оправдание за увеличение на цените. Те въвеждат и нова услуга – почистване на старо гробно място в случаите, когато се запазват оградното съоръжение и бордюрите.

Вижте още: