Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Доклад: Криптовалутите и дистанционната работа движат пазара на луксозни имоти през 2022

имоти

Работата от разстояние и притокът на богатство, създаден от криптовалутите, ще поддържат пазара на луксозни имоти. Това сочи доклад за перспективите на пазара през 2022 г. на Sotheby’s International Realty. Според експертите бумът на луксозните имоти става възможен благодарение на ниските лихви, рекордно високите нива на инфлация и солидните бонуси.

Тази комбинация от фактори „прави инвестирането в конкретен дълготраен актив като недвижими имоти привлекателни за мнозина, тъй като така могат да балансират портфейлите си“. Това коментира Брадли Нелсън, главен маркетинг директор на Sotheby’s, пред Bloomberg. По думите му средата е такава, че без значение колко ниско е обявен даден имот, търсенето и конкуренцията ще издигнат цената му до върха на пазара. А единственото нещо, което може да го забави през 2022 г. е… алчността.

„Невъзможно е да се подцени имот в тази среда“, категоричен е Нелсън.

Той дава пример със сделка в Ню Йорк, за която агенцията е била посредник. „Цената беше 40 милиона долара и имаше множество милиардери, които се интересуваха да го купят едновременно“, разказва експертът.

„Пазарът е жив, дишащ организъм и ще ви даде обратна връзка, когато на пазара се появи свеж, желан инвентар“, продължава Брадли Нелсън, но предупреждава, че „амбициозните цени“ няма да бъдат възнаградени.

Разбира се, възможно е и един имот да се надцени, допълва експертът. Той дава пример с пазара в Лос Анджелис, където множество къщи наскоро са намалили цените си с 50 милиона долара, преди да бъдат продадени.

Според доклада на Sotheby’s International Realty тенденциите, започнали през 2021 г. – охлаждане на търсенето в предградията; ускоряване на цените в крайградските райони и възраждане на обема на продажбите в градските центрове – ще се продължат и през тази година.

имоти
Нови перспективи

Данъчните съображения продължават да ръководят решенията за покупка на луксозен имот. Най-големите инвестиции продължават да са в данъчните убежища, според доклада. А Нелсън подчертава, че тази тенденция е валидна както за Съединените щати, така и в международен план.

Маркетинговият директор прогнозира, че липсата на държавен данък върху доходите в Тексас и Флорида ще помогне на луксозните пазари на тези щати да запазят блясъка си. Но увеличението на данъците в толкова различни страни като Оман Ирландия и Канада, биха могли да повлияят неблагоприятно на цените на луксозните имоти. Той припомня, че тези страни наскоро въведоха 1% данък върху стойността на жилища, държани от чуждестранни, не-канадски собственици

Ролята на криптовалутите

И все пак, най-голямото влияние върху луксозните недвижими имоти постепенно ще стане очевидно през следващите пет години, убеден е Нелсън. Пред Bloomberg той обяснява това с трансакциите с криптовалута, които ще нарастват експоненциално:

Ако създаването на богатство движи пазара, а криптовалутата движи създаването на богатство, тогава мисля, че ще има повишено търсене на този вид плащане, за разлика от парите в брой.

Единственото, което би могло да забави катастрофата на пазара на луксозните жилища е липсата на предлагане, убеден е Брадли Нелсън.

Колкото до въпроса „Кога пазарът се отключва и търсенето и предлагането отново се изравняват?“, то за него той е релевантен на въпроса: „Колко високи трябва да се движат цените, когато някой, който притежава няколко имота, каже: „Търсенето е толкова голямо, че може би е време за продажба?“.

снимки: freepik/ Sotheby’s International Realty

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
отчуждаване 17.12.2021

ВАС атакува разпоредба, свързана със сроковете за отчуждаване на имоти в София

Върховният административен съд внася в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на разпоредба, свързана със сроковете за отчуждаване на […]

Прочети още
жилища 13.09.2021

Купувачите на нови жилища търсят имоти с баня към всяка спалня, а защо не и с дрешник или кабинет

Близо 60% от купувачите на жилища ново строителство предпочитат да имат баня към всяка спалня в него. Това показва проучване […]

Прочети още