Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Дом създаден отвън навътре – от градината към къщата

къщата

Когато говорим за жилищно строителство, повечето проекти започват с планиране и проектиране първо на къщата, а след това и на ландшафтното оформление. Има и примери обаче, при които нещата се случват в обратния ред. Такъв именно е проектът на полското архитектурно студио KWK Promes за къщата The Garden House. Те прилагат различен подход към архитектурата, започвайки с напълно готова, впечатляваща с размерите си, озеленена градина, приспособявайки дизайна на къщата към естествената среда.

From the Garden House е разположена в провинционална Полша, а концепцията й е замислена преди повече от десетилетие, когато собственикът купува земята. Първото, което прави е да трансформира напълно имота (напомнящ празна нива в началото) в обширна градина, включваща езеро и път, който води до мястото. И едва в последствие – там да бъде построена и къща.

къщата
снимки: KWK Promes

„Философията и действията на нашия клиент са пример, посочват архитектите, за това как трябва да бъде залесено всяко градско пространство“.

Градината напомня на огромен градски парк.

За стопанина основното и най-важно изискване е било да е ясно, че градината ще продължи да бъде акцентът в имота, а не обратното.

„Проектът The Garden House беше необичайно изживяване за нас. Собственикът имаше завършен проект на градината, в напреднали етапи на изпълнение. И липсваше само къщата. Нещо, което в началото изглеждаше нелепо обръщане на хода на нещата. Но след като ни обясни идеята си, всичко звучеше напълно логично…“, разказват от KWK Promes.

Самата къща заема приблизително около 1997 кв. м и е проектирана изцяло от бетон и с остъклена фасада.

Извивките на градината вдъхновяват и “водят” конструкцията на силуета на дома. А това може да се види особено в заоблената форма, която ясно отделя алеята от останалата част на градината.

“Главният герой” в проекта е именно градината, която обгражда почти цялата къща. И съвсем плавно и естествено се влива и във вътрешността през полуатриума на приземния етаж.

В интериора правят впечатление индустриалният минимализъм и обширните свободни пространства.

Решението тук е провокирано от желанието на собственика, който освен страстен градинар, е и страстен колекционер на предмети на изкуството, да има достатъчно свободни зони, в които може да представи колекциите си.

Така приземният етаж на практика се превръща в своеобразна галерия за частни изложби. Затова са предвидени и специални завеси към стъклената фасада, които да предпазват ценните находки от пряката слънчева светлина, която може да ги повреди.

Просторната жилищна площ на къщата е решена с отворен план, в който едни през други плавно преминават разкошните дворове, огромният гараж, личния кабинет, стаи с различно предназначение и напълно самостоятелно студио. Изборът на изцяло бели подове компенсира сивото на бетонните стени и мебелите.

Външните извивки на къщата продължават и вътре, привнасяйки драматичен ефект към интериора и създавайки поразителни, широки линии в жилищните пространства с високи тавани.

Разбира се, къщата не би изпълнила напълно представата ни за лукс и разточителство без закрития басейн, за който благородно завиждаме. А гледката от него е към разкошната атриумна градина.

От която и страна да се погледне проектът, тази впечатляваща симбиоза между бетона, стъклото и богатата растителност, категорично ни убеждават в това, че фокусът върху зеленината и природата се е запазил.

От KWK Promes дори са разширили обхвата му. Включват елементи на устойчивост в дизайна с частично покрити зелени покриви. Похват, който освен естетическо, имат и функционално предназначение – за постигане на по-добра шумо- и топлоизолация на сградата.

снимки и източник: KWK Promes

Вижте още: