Идеи

Домашна мозайка… от буркани


Ако ви предстои ремонт или преустройство на банята или кухнята, със сигурност ще се срещнете със стъклокерамичните мозайки, които позволяват облицоването на всички обли или труднодостъпни повърхности. Могат да се комбинират като цветове и текстури, дори да се рисува с тях…

Ефектът на стъклокерамиката винаги е впечатляващ. Но всяко удоволствие е на съответната цена, която не винаги можем да си позволим.

Изобретателна и сръчна дама показва в блога си Sawdust&Embryos  как е направила мозайка над мивката в банята от буркани. А буркани в българските мазета не липсват. Може и някоя банка да излезе от там. 😉

3

 

В естественият си цвят, стъклото не е особено ефектно, затова бурканите трябва да придобият цвят. В арт-магазините има различни видове бои за стъкло – марки, цветове, с печене, без печене… Вие сами ще трябва да решите какво да ползвате. Спазвайте инструкциите от етикета на боята, която сте избрали.

Много важно е обаче, да боядисате бурканите отвътре! Отвън е по-лесно, но при лепенето боята ще се повреди.

Ако решите да експериментирате с повече цветове, може да си оставите няколко буркана за вази. 😉

4

След това ще имате нужда от кърпа и чук. Завийте бурканите добре, за да не хвръкне парче стъкло и да се нараните. После се позабавлявайте с чука 😉 Когато приключите, сортирайте счупените стъкла по размер. Ползвайте ръкавици! По-големите парчета – от дъното и гърлото на бурканите, вероятно ще трябва да се чупят още веднъж.

За лепенето на мозайката трябва да ползвате назъбена шпакла, но не наблягайте на релефа.

11

Тъй като повечето парчета са заоблени, трябва да сложите лепило и от вдлъбнатата им страна. Може да ползвате пластмасов нож. Все едно мажете бисквитка.

12

Когато слагате парченцето на стената, трябва да притискате леко, докато усетите леко съпротивление. Това е най-трудната и времеемка част…

P5150376[4]

След лепенето почистете мозайката – според инструкциите за ползване на лепилото. Изчакайте да изсъхне, което може да отнеме няколко дни…

Когато сте сигурни, че лепилото е сухо и твърдо, фугирайте. Използвайте фуга с фина структура, за да не се надраска стъклото. Спазвайте инструкциите за ползване на производителя.

15

С шпакла или мистрия нанасяйте фугата на тънък слой, като се уверявате, че сместа достига до всяко „каналче“. Използвайте гумена шпакла за заглаждане и отстраняването на излишната фуга. Ако забележите, че някъде е нужна още фуга, това е момента.

17

Изчакайте необходимото време да стегне фугата и почистете мозайката с гъба от излишното. Ще падне голямо плакнене!

18

След като почистите, ще стои малко замазано, но няма как – ще почакате час-два-три.

19

След като чакането свърши, полирайте с мека микрофибърна кърпа – важно е да не пуска власинки. Запечатайте фугата с подходящ препарат – за кухня, за подови настилки.

Това е. От Sawdust&Embryos.

1

Красиво е, нали?