Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

„Домът на унгарската музика“ отвори врати в сърцето на Будапеща

музика

След двегодишно отлагане, Будапеща отвори вратите на новия „Дом на унгарската музиката“, проектиран от известния японски архитект Су Фуджимото.

Футуристичният обект, който погледнат отгоре, прилича на летяща чиния (а защо не и на сладка манатарка), е част от мегаломанския проект Liget на унгарското правителство. Той предвижда на мястото на стари паркинги и неизползвани площи изграждането на нови сгради на Националната галерия, Унгарския музей на транспорта, Музея на етнографията, Дома на музиката и редица по-малки арт центрове и спортни площадки.

Началото на плана унгарската столица обяви още през 2014 г. със серия от архитектурни конкурси, които да създадат уникалната архитектура за градския парк Варошлигет. Определено заслужава да обърнем внимание и на факта, че по-голямата част от реализацията на Liget успешно се финансира със средства от Европейския съюз.

Истинско бижу в сърцето на Будапеща:

„Домът на музиката“ е с отворен план, проектиран като динамично „кореспондираща“ с естествената природа сграда, чието пространство е максимално отворено към околния парк.

Масивният перфориран покрив определено е доминиращата дизайнерска характеристика на сградата. През „златните“ отвори на заоблената покривна конструкция, които са точно 100 на брой, дневната светлина прониква в интериора, за да подчертае всеки дизайнерски детайл.

Главният вход е през атриум с изцяло остъклена фасада, чийто таван е украсен с 30 000 златни геометрични фигури. А извита дървена стълба отвежда към сърцето на сградата.

Площта от 9000 квадратни метра е разпределена между три етажа, които да отразяват „трите движения на музикалната партитура“.

Приземният етаж „обгърнат“ от стъклена стена. Тя се състои от 94 поръчково изработени стъклени панели, като най-високият е 12 метра. Тук има две концертни зали, няколко по-малки малки – за лекции и семинари, както и впечатляваща аудитория, отново със стъклени стени, с капацитет от 320 места.

Второто ниво е предназначено предимно за галерията на музея. Част от нея е и постоянната изложба „Sound Dimensions“ с фокус върху историята на европейската музика. Тук е полусферичният звуков купол, под който меломаните могат да се насладят на 360-градусов звук.

Третото ниво е разположен под покривната конструкция. Тук се помещават мултимедийната библиотека и Архивът на унгарска поп музика. Има и няколко учебни зали и офиси.

Всички снимки: Liget Budapest/фотограф: Palkó György

Има и още

През 2022 година будапещенци ще се радват и на още една придобивка. Строителството на новата сграда на Етнографския музей също е на финалната права. Неговият „лайтмотив“ в дизайна пък е фасадата. Тя е покрита с металната мрежа от близо половин милион пиксела – съвременни интерпретации на 20 унгарски и 20 международни етнографски мотива.

Снимка: Liget Budapest

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!


21.12.2021

Шоуто трябва да продължи… в новия център за поп музика в Тайван!

Ако Фреди, великият Фреди Меркюри имаше възможността да излезе на тази сцена, то сигурно би изпял „Шоуто продължава…в Тайван! 🙂 […]

Прочети още
фенове 08.03.2021

Само за фенове от ново поколение

OverActive Media представиха проекта за новия, дългоочакван ивент център в Торонто – „само за фенове от ново поколение“. Футуристичната сграда […]

Прочети още