Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Дончо Барбалов: 140 млн. лв. са предвидени за изграждане и реконструкция на транспортната инфраструктура в града

инфраструктура

Три са приоритетите в бюджета на Столичната община през тази година: 

Изграждане на стратегическата инфраструктура на София и ремонти в кварталите; изграждане на нови детски градини и осигуряване на места за децата от 3 до 6-годишна възраст; подобряване на качеството на въздуха и екологичен градски транспорт. Това заяви в интервю за БТА Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси и здравеопазване на София.

Общо 140 млн.лв. са предвидени за изграждане и реконструкция на транспортната инфраструктура в града.

Това включва изграждането и разширението на булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул.“Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над една трета разтоварен трафик през центъра, коментира Барбалов.

Очаква се тези обекти да бъдат изградени в следващите 3-4 години.

По думите на зам. кмета най-голямата реконструкция, която трябва да започне през март тази година е на трамвайното трасе по бул.“Цар Борис Трети“ – от Съдебната палата до „Княжево“ – 31,6 млн. лв. за 2021 г. са осигурени по програма „Региони в растеж“. Този проект ще даде бърза връзка на гъсто населени квартали и нов линеен парк по бул.“Македония“.

За изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища са заложени 65,7 млн.лв.

Над 6 млн.лв. ще бъдат инвестирани в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища. В две от тях ще се изградят и физкултурни салони – това са IX-та Френска гимназия и 100-но СУ в район Сердика. Започва и проектирането на две нови училища – в район „Студентски“ и в район Витоша – кв. „Манастирски ливади“, посочи още Барбалов.

За пореден път представител на Столична община уверява, че ще бъде преодолян и проблемът с недостига на места за децата от 3 до 6-годишна възраст, като се правят инвестиции и в разширяването на съществуващите и изграждане на нови детски ясли, където недостигът на места всъщност е най-голям. Фактите обаче отново са за недостиг от хиляди места за децата на София.

На въпрос защо се допуска двойното намаляване на приходите за отчуждаване на терени за улици, обществени пространства, зелени площи и учебни и детски заведения, весто да се увеличават, Барбалов коментира, че не трябва да се забравя, че сме в условия на криза и проектобюджетът отчита тази реалност. Надява се в следващите години икономическото състояние на града и приходите да позволят отделянето на повече средства за отчуждаване, от каквото безспорно има нужда.

Вече една година много сектори от бизнеса търпят сериозни финансови загуби и не развиват нормално своята дейност. Това оказва директно влияние върху приходите от данъци и особено от такси в държавния и в общинските бюджети.