Двама архитекти проектираха мечтаната си дървена хижа в Норвегия


В покрайнините на Kvitfjell, норвежки ски курорт, построен за зимните олимпийски игри през 1994 г. до близкия Лилехамер, непретенциозна хижа се издигна на склона на планината на повече от 900 м над морското равнище. Къщата, наречена Skigard Hytte Cabin, принадлежи на архитектите Каспър и Лекси Морк-Улнес, чиято фирма е базирана в Сан Франциско и Осло.

„Краткото описание на проекта беше да създадем малка ски хижа за нашето семейство, която да има гледка към долината Гудбрандсдал от всяка стая“, казва Каспър. „Искахме планинска хижа, която да се занимава с пейзажа и това отчасти ни накара да се опитаме да запазим естествения терен.“ Домът е на подпори, като по този начин се избягва необходимостта от съществени промени в обекта, за да се изгради традиционна основа.

Той не само оставя пейзажа сравнително недокоснат, но и се съчетава добре с него. Къщата е облицована със скигард – традиционна норвежка ограда, изработена от гравирани дървени трупи, поставени по диагонал върху стълбове, които обикновено се използват от фермерите за ограждане на животински пасища.

Бяхме виждали тази ограда в много ферми в околността. Обичахме да гледаме как се събира сняг между трупите през зимата и как през лятото тя позволява на светлината да преминава през нея”, казва Каспър. „Тъй като домът е разположен в леко залесена местност, ни хареса как използването на дървените трупи също прикрива къщата сред дърветата на гората.“ С течение на времето дървесината ще развие патина, която още повече ще обгърне структурата с пейзажа.

Вътре в хижата ще намерите още повече дървесина и изобилие от нея. „Искахме фокусът на преживяването отвътре да бъде това, което се случва извън къщата, затова използвахме възможно най-малко материали, за да сведем до минимум отвличането на вниманието от природата около нас“, казва Каспър.

Докато дървото придава уютна атмосфера на интериора, то също така осигурява перфектен неутрален фон за гледката към планината през прозорците от пода до тавана от двете страни на кабината.

Една нощ по време на ранните етапи на проектиране, лагерувахме на обекта с нашите деца и ни събудиха стадо крави, пасящи на мястото. Ето защо решихме да вдигнем къщата над терена, за да насърчим животните да продължат да пасат тук. От прозорците си виждаме не само крави и овце, които пасат, но и зайци, лисици и други планински диви животни.“ – споделя архитектът.

„С изключение на дивана, всички мебели са поръчкови и вградени в къщата или са антични норвежки дървени мебели за ферма, които пасват естествено на обстановката“, казва в заключение Каспър Морк-Улнес.

 

Снимки: Architectural Digest.