Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Дворецът в Брюксел остава на тъмно заради нови мерки за пестене на енергия

Белгийският крал Филип въвежда мерки за пестене на енергия в двореца в Брюксел и в резиденцията в Лакен.

Според планираните мерки нощем дворецът в центъра на столицата няма да бъде осветяван. В помещенията, където е възможно, осветлението също ще се изключва. А при стартиращият ремонт на двореца, крушките на всички осветителни тела и външната стъклена дограма ще бъдат подменени, за да се намали енергийното потребление.

На покрива на дворцовата сграда от XIX век ще бъдат поставени слънчеви панели. Очаква се енергийно ефективните мерки и подобренията по двореца да бъдат завършени след две години. А разходите по тях ще струват на данъкоплатците около 5,5 милиона евро.

В официалното съобщение от Двореца се посочва, че кралското семейство непрекъснато получава молби за подкрепа от граждани, които не успяват да покрият сметките си за енергия. Миналата година са отговорили на 788 молби, като във всеки от тези случаи са били осигурени по 200 евро.

Местните медии пък посочват, че броят на тези молби расте с повишаването на енергийните цени заради войната, предприета от Русия срещу Украйна.

снимка: Dennis Jarvis, Flickr

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
детски градини 19.04.2022

Пловдив спечели 2,3 млн. лева за проекти за енергийна ефективност в детски градини

Община Пловдив спечели проект на стойност 2 346 800 лева по Норвежката програма за проекти за енергийна ефективност в детски градини. „Обещахме, […]

Прочети още
Франция 25.07.2022

Франция пести енергия с ограничения при употребата на климатици и неонови светлини

На магазините във Франция ще бъде наредено да затварят врати, когато използват климатици, както и да ограничат неоново осветление за […]

Прочети още