Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Дворецът Варна в Дания – история, започнала в началото на 19 век

дворецът Варна

Да, дворецът Варна е разположен в красива крайбрежна местност в Дания. И да, не е случаен фактът, че носи името на морската ни столица. 🙂

Историята започва така…

Дворецът Варна е разположен в южните гори до град Орхус в Дания. Построен е през 1908 г. като сграда, която да отговори на нуждите за провеждането на датското национално изложение през 1909 г.

Името Варна дворецът обаче наследява, заедно с историята на мястото – още през 1829 г. тук се е намирало имението на барон Кристиан А. Герсдорф. Баронът е служил като генерал в армията на руския цар и е прекарал известно време в българските земи, в близост до Черноморието ни. Именно тук чул за първи път названията Варна и Силистра и решил с тях да кръсти две от мелниците в имота си. Разказват, че баронът е избрал името Варна, заради красивата гледка към водата, на която се е наслаждавал в българския град и която му е напомняла за родното място.

През 1909 г. град Орхус е домакин на датската национална изложба, което налага необходимостта да се построят редица ресторанти и конферентни и изложбение зали в горите на юг от града, които да могат да посрещнат поне част от множеството гости, дошли за изложението.

Първият управител на двореца, който има задачата да развие мястото след проведеното изложение е г-н Нилсън. Решението му да постави акцент върху развлеченията, за да привлече заможните клиенти, свикнали да посещават утвърдени места за забавление в града, се оказва печелившо. А няколко години по0късно – през 1913 г. успява да превърне „Варненското соаре“ в най-известната традиция за забавления с множество известни актьори, музиканти, кабаре- и оперни певци и поетични рецитали.

През 1919 г. поста управител заема Адолф Хансен, който управлява двореца в продължение на 23 години. Мястото продължава да е „на върха“ на популярността до 60-те години на миналия век. С появата на телевизията обаче забавленията се променят и места като Варна стават по-малко търсени. А липсата на достатъчно посетители води до решението на община Орхаус, която изпитва затруднения по поддръжката му, да го продаде. Така от 1970 г. до днес дворецът Варна е собственост на местната организация Odd Fellow.

Дворецът Варна в наши дни и Мостът на безкрайността, за който обещаваме да ви разкажем скоро. 🙂
Архитектурата, за която си струва да поговорим.

Дворецът Варна е проектиран от един от най-известните за времето си датски архитекти – Егерт Ахен. Решена в неокласически стил, от създаването си до днес това е една от най-известните забележителности в района и със впечатляващата си архитектура.

В началото проектът бива поставен под обсега на множество политически дебати и спорове за това как трябва да бъде проектирана подобна сграда спрямо предназначението си. Въпреки споровете обаче, проектът на арх. Ахен е приет единодушно от градския съвет на 16 януари 1908 г. И без да губи време, архитектът бързо започва строителството, за да може сградата да бъде завършена за откриването на изложението през май 1909 г.

Дворецът е на два етажа и има две характерни осмоъгълни кули, вдъхновени от герба на Орхус. Разбира се, при откриването му е имало и доста критика от местните, че кулите са „твърде помпозни“ и не отговарят на заобикалящата ги среда, но въпреки това общото мнение е, че това е един най-красивите горски ресторанти в страната.

Любопитно е да споменем и за електричеството. Не забравяйте, че говорим за началото на 20 век! Та, 7 години след откриването си, през 1916 г. дворецът се собиви с електрическо осветление. А през 1930 г. – с централно отопление, което удължава парти сезона с няколко месеца.

Вернер Пантон „психеделичният“ отпечатък в дизайна.

През 1971 г. сградата е напълно реновирана. На горния етаж са обособени заседателни и конферентни зали, а приземният е решен да продължи да функционира като ресторант.

За дизайна на ресторанта наемат „ужасът на ужасите“ (за класиците) – Вернер Пантон. Типично в свой стил той премахва всички класически мотиви и декорации. Заменя ги с „жестоки“ шарки в патладжан, оранжево, червено и лилаво. Мебелите, разбира се, са от метал и пластмаса. Огромни тежки полилеи висят над главите на гостите. Може би се досещате колко критики е отнесло решението, именно Пантон да реновира ресторанта… Можем да се съгласим (донякъде), че тази интровертна вселена, която е създал, определено не кореспондира с красивите пейзажи наоколо, но…

Очаквано, този стил на ресторанта „издържа“ 5 години, след което собствениците се завръщат отново към по-изчистена класическа визия.

Дворецът Варна – все така предпочитан и днес.

През 2010 г. ресторантът на двореца е реновиран за последно. Заради невероятните архитектура и локация, ресторантът продължава да е предпочитано място и днес. Тук се провеждат семинари, сватби и лични тържества.

До двореца, разположен до изключително красиво крайбрежие, може да се стигне и с лодка, наета от пристанището в Орхаус.

04.06.2019

Най-скъпата сграда в Африка (снимки)

Конгресният център в Кигали бе открит през юли 2016 г. и продължава да бъде тема на разговор в региона. Въпреки […]

Прочети още
енергиен остров 09.06.2021

Дания строи първия в света изкуствен енергиен остров

В Дания обявиха изграждането на първия изкуствен енергиен остров в света. Според датското правителство, одобрило проекта, това е един от […]

Прочети още