Двуетажна къща от контейнери се строи за 2 дни


Този модулен дом в град Ист Хамптън, Лонг Айлънд предлага кухня, четири спални и три бани на 167 квадратни метра площ. За изграждането на основната част на конструкцията са използвани четири преобразувани транспортни контейнера – два поставени отстрани и още два подредени отгоре. След това вътрешността е издълбана, за да се създаде по-голямо вътрешно пространство. Цялата сграда е инсталирана за два дни и напълно завършена за два месеца.

Базираната в Ню Йорк архитектурна фирма MB Architecture е отговорна за проекта. ПТеренът е с триъгълна форма, залесен ъглов участък на височина, който клиентите се надявали да превърнат във вила за почивка през уикендите и лятото с голямо открито пространство и достатъчно място за басейн и тревна площ. Въпреки че строителната площадка е била ограничена, високата й кота осигурява красива гледка и много естествена светлина.

В допълнение към ограничената строителна площадка, клиентите са искали да спазят строг бюджет, който след проверка се оказа много по-нисък от първоначалните прогнозни разходи. Методът за доставка на контейнери бе идеалното решение, като значително намали разходите за строителство и същевременно предложи уникална стратегия за дизайн. MB Architecture предлагат сглобяване на сградата извън площадката и намаляване на разходите за транспорт и материали.

Дизайнерите монтираха широко стълбище, което заема ширината на един контейнер и разширяват високия таван на хола. Прозорците от пода до тавана са добавени, за да може дома да се възползва от естествената слънчева светлина и да осигури спираща дъха гледка към залеза, както и просторна външна зона.

Има и допълнителна къща, състояща се от две спални, и стратегически разположена далеч от основната структура, за да създаде вътрешен двор между двете сгради, като така имотът се усеща по-голям.

Източник: MB Architecture, Inhabitat.com