Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Един от най-призрачните хотели в света се превърна в жилищен комплекс

хотел
Обитаван от духове, сцена на редица смъртни случаи, вратите на близо 100-годишния хотела отново са отворени…

Чували ли сте за хотел „Сесил“ /Cesil/ в Лос Анджелис? Смятан за един от най-призрачните хотели в света, мнозина вярват, че той е не просто ужасен, а същинско място на злото. Още с откриването му през 1924 г. в хотела започват да се случват наистина странни и ужасни неща.

Смята се, че в хотела са починали най-малко 16 души, сред които жертви на убийства, самоубийства и мистериозни смъртни случаи. Между тях е и историята на 21-годишната канадска студентка Елиза Лам, която сега е обект на документалния филм на Netflix „Място на престъплението: Изчезването в хотел „Сесил“.

Какво се е случило с Елиза Лам?

През 2013 г. Елиза Лам е на самостоятелно приключение по западното крайбрежие на САЩ, когато се настанява в хотел „Сесил“, където планира да прекара само четири нощи. Но след като тези нощи изминали, Елиза Лам изчезнала. Две седмици по-късно тялото ѝ е намерено в резервоара за вода на хотела.

Запис от камерата за видеонаблюдение показва хаотичното и странно поведение на Лам в асансьора на хотела само няколко часа преди изчезването ѝ. А сред теориите за това какво може да се е случило с канадската студентка, са и невероятни такива, свързани с истории за духове и разкази за паранормална активност.

Случаят ѝ се разпространява по света и все още не е изяснен. При разследването случайното удавяне и биполярното разстройство, от което Лам страда, са посочени като важен фактор за преждевременната ѝ смърт.

снимка: Netflix

Мрачни легенди

Легендите, свързани с хотела, са някак по-силни от всяко рационално обяснение. Ужасяващата история на хотел „Сесил“ е толкова пикантна, че дори вдъхновява за телевизионния сериал „Американска история на ужасите: Хотел“, в който Лейди Гага е в ролята на ужасяваща графиня вампир.

През годините хотелът сменя собственика си и дори името си. През 2007 г. новите собственици го купуват за 26 милиона долара и го прекръстват на „Stay on Main“. Те остават в бизнеса в продължение на години, но се отървават от частично обновения хотел през 2014 г. Тогава сградата е продадена на хотелиера Ричард Борн за 30 милиона долара.

Скандалният хотел е затворен от 2017 г., когато по структурата започват ремонтни дейности на стойност 100 млн. долара. През същата година сградата получава и статут на историко-културен паметник от Градския съвет на Лос Анджелис.

хотел
снимка: wikipedia;
От хотел на ужасите до жилищен комплекс

Може би още по-странно е, че историческата сграда вече е отворена отново като жилищен комплекс на достъпни цени в рамките на ново партньорство между собственика и Skid Row Housing Trust.

600-те стаи на хотела са превърнати в жилища за обитаване. Обслужвани са от общи кухненски помещения, пералня и зона за отдих, която очевидно се намира на същия покрив, където е намерено тялото на Елиза Лам. Проектът има за цел да се справи с нарастващата бездомност в Skid Row в Лос Анджелис. За да се заеме едно от помещенията в хотела, се изисква заплащане между 30 и 60% от средния доход в района.

И все пак… само времето може да покаже дали това положително ребрандиране ще успее да промени мрачната репутация на скандалния хотел. Засега е добре да знаем, че в хотел „Сесил“ най-накрая живеят истински хора, а не само призраци, надничащи от прозорците му, на които много любопитни наблюдатели са ставали свидетели.

Заглавна снимка: Кадър от работата по документалния филм, разследващ необяснимата смърт на 21-годишната канадска студентка Елиза Лам /Reuters/; снимки: Netflix, Wikimedia, източник: BGNES, Euronews

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

14.08.2020

5 красиви замъка и имения, за които се говори, че са обитавани от духове (част 2)

Понякога човек много лесно може да разбере как възникват легендите за духове, обитаващи определени места. Тези извисяващи се замъци и […]

Прочети още
13.08.2020

5 красиви замъка и имения, за които се говори, че са обитавани от духове (част 1)

Понякога човек много лесно може да разбере как възникват легендите за духове, обитаващи определени места. Тези извисяващи се замъци и […]

Прочети още