Един път с много пътеки


На 7-и октомрви в музей–галерия „Анел” бе открита изложба  на проф. Валентин Старчев, скулптура – избрани произведения.

Значимото културно събитие бе посетено от негови приятели и творци от всички сфери на изкуството. Приветствия поднесоха поетът Ангел Симеонов и създател на музей-галерия „Анел”:

 „С тази изложба отбелязваме една 85 годишнина на един бележит и значим български творец-професор Валентин Старчев. Осемдесет и пет години е един дълъг, ползотворен творчески и житейски път. Осемдесет и пет години са мост между няколко епохи, между започването на Първото държавно рисувално училище през далечната 1896 г., през епохата на зрелия социализъм и стига до наши дни. Това е мост, който свързва класиците на няколко поколения.”

Професор Аксиния Джурова – куратор на изложбата, говори за дългия и трънлив път на „старчето”, както ласкаво го нарече тя:

„Всяко време се изразява и себеизразява чрез изкуството. Тоест изкуството е паметта на времето, то носи времето в себе си. Какво е останало от миналото на света – пирамиди, храмове, скални рисунки, архитектурни обекти и т. н. Валентин Старчев е белязал времето със своите творби от 60-те години до днес. Житейският му и творчески път обхваща един огромен диапазон от големия успех до краха, да види пред очите си разрушаване на това, което е създал.”

В заключение проф. Валентин Старчев се обърна към своите гости с думите :

„От тези 85 години, 60 години аз съм ги отдал на моята любов изкуството,скулптурата. 60 години съм си в ателието, 60 години се занимавах със скулптура, рисуване, събиране на материали, събиране на картини на колеги. Въобще един живот, който ми минава през погледа и през съзнанието, който изведнъж сега, когато си го представя се оказа много сложен. Оказа се един път, който е с много пътеки, които се пресичат в пространството, пътеки, които са от различен характер, но са част от моя живот.
Желая Ви всичко добро! „

Видео от откриването можете да видите тук.

Вижте още:

Изящното изкуство на ръчно изрисуваните мебели

Дайсуги – японското изкуство за създаване на дървен материал без изсичане на дървета