Виж 1към1

Снимките от BUILDINGSTYLE 2023

Прочети още

Един сърбин от Америка: архитектурният фотограф Никола Олич

Америка

Роден и израснал в Белград, Никола Олич заминава за Америка “за кратко” – по програма за обмен на студенти, за да завърши образованието си. Но се случва така, че остава там “за по-дълго”, а днес е един от най-популярните архитектурни фотографи, пред чийто обектив на фокус е градската архитектура по света.

Серизоно се занимава с фотография от 2012 година, а страстта му към пътуванията и желанието да опознае градовете по света определят и посоката му на работа. На фокус пред обектива му “излизат” абстрактни структурни композиции, чрез които преосмисля представата за определена сграда или заобикалящата я среда по оригинален и провокативен начин.

Неговите впечатляващи композиции от различни точки на света (от Щатите, през Европа, до Азия и обратно) се появяват в множество галерии, музеи и публични пространства по света.

Ето защо реших да предизвикам Никола на блиц в желанието си да науча повече за това, което го провокира и вдъхновява при всеки следващ кадър, представящ личното му разбиране за мегаполиса изобщо.

интервю: Деница Митева


Фотографията е…

Фотографията е най-добрият начин да осмислиш какво означава да си жив и свързан със света около теб. Как да намериш своето място и да чуеш гласа си сред визуалните стимулации, които са винаги около нас.


Архитектурата е…

Значимо свързване и празник на инженерството, красотата и хуманността.


Къде е пресечната точка между тях?

Фотографията и архитектурата са близки приятели и са израснали заедно, помагайки си взаимно. Ако нямаше фотография (и достъп до снимки), щяхме да знаем толкова малко неща. Нямаше да има източници, от които да почерпим знание и които да провокират любовта ни към архитектурата.

Защо архитектурна фотография, а не пейзажи например?

Подобно на много фотографи, и аз снимам това, което ми харесва, за което мисля и което ме интересува. А в моя случай това са градските структури и архитектура.

Идеалният кадър е възможен, когато…

… когато имам много място, много време и не се притеснявам от охраната или полицията.

Коя е снимката, която отговаря на тази комбинация?

Тази, която заема и своето уникално място в цялата ми работа досега – „Обединени представи“. Тя представя в комбинация централата на ООН в Ню Йорк и известния небостъргач Chrysler Building, намиращ се няколко пресечки зад нея.

Такъв кадър вече не може да бъде направен, защото това визуално пространство днес включва много повече сгради.

„Обединени представи“ – на преден план е сградата на ООН, а зад нея – прочутият небостъргач.


Градът с най-добра архитектура за снимки за теб е…

Ню Йорк е един от любимите ми градове за архитектурна фотография. Бил съм там много пъти и съм прекарал наистина много време, разхождайки се и снимайки.

Сградата, която би снимал отново и отново е…

„Fountain Place“ тук в Далас, където живея. Тя е проектирана от известния архитект И. М. Пей.

Какво снима днес?

В Далас вали, така че днес няма снимки. 🙂 Но последната снимка, която е достатъчно добра, за да я публикувам, е от Денвър (Колорадо) и е отпреди няколко дни.

Какво ще снимаш утре?

Следващата ми фотосесия вероятно ще бъде през уикенда. Планирал съм разходка около река Троица (в Далас) и ще търся различни мостове, които да включа в снимките.

Една от последните снимки на Никола Олич, за която ни споделя. Правена е в Денвър.

Бил ли си в България?

Все още не, за съжаление.

А има ли архитектурен обект или сграда, за която си чувал и би искал да снимаш?

Да. От години си мисля за очарователния ви паметник на Бузлуджа и планирам да го направя следващия път, когато се върна в Сърбия.

Супер, ще ни споделиш ли, когато го направиш?

Да, разбира се. 🙂

И вместо финал – истина или мираж е американската мечта?

Никога не ме е било грижа за американската мечта… Но американският живот определено е приятен и пълноценен и същевременно – сложен и непредсказуем. 🙂

Америка Никола Олич
„Fountain Place“, Далас

Никола Олич сам определя работата си като „структурна фотография“, а само един единствен кадър е достатъчен, за да разберем и да се съгласим с него. 🙂

„Shadows, heroes“ – Белград, Сърбия

The red dot“ – Макао, Китай.

*

Всички снимки са обект на авторско право – Никола Олич за 1към1.

Повече за структурната фотография и работата на архитектурния фотограф на Никола Олич, можете да намерите тук.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!