Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Единствената Японска градина в София отново посреща посетители

японска градина

Обновената Японска градина в Столичния зоопарк, която е и единствена по рода си в София, отново е отворена за посетители. Официалното й откриване се състоя вчера, 15 юни 2021 г. в присъствието на Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България. Присъстваха също и кметът на столицата Йорданка Фандъкова и директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Част от официалните гости беше и г-н Тодор Кесимов, управител на представителството на японската фирма в България, с чиято финансова подкрепа се осъществи реновацията.

Японската градина в Столичния зоопарк е създадена през 2006 – 2008 г. от японския доброволец и ландшафтен архитект Суемацу Торо. Японската градина в София, както и сега, и при създаването си е реализирана чрез дарения. А за обновяването й се погрижи екипът на ландшафните архитекти братя Папунджиеви. Следвайки оригиналния проект на създателя ѝ, те обновиха аранжировката, засадиха нови растения, характерни за този тип градини, и вдъхнаха нов живот на пространството.

Специфични настилки от различни камъчета, японски кленове и вишни, бамбукови дървета са само част от „новия живот“, който предстои за Японската градина в столичната Зоологическа градина.

„Японската градина е символ на усамотението, на концентрацията, на медитацията. Място, където човек да може да излезе извън трафика, извън напрежението, извън злободневното и да получи за миг спокойствие“, сподели за медиите директорът на зоопарка г-н Бориславов.

„Японската градина е символ на хармония и взаимоотношения с природата, създава спокойствие, уют и хармония с околната среда“. Това каза от своя страна кметът на София при откриването на обновеното пространство.  

Заглавна снимка: Столична община / тази снимка: фейсбук страница на зоопарка

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
10.05.2018

80 идеи за дзен усещане в двора и градината

Дзен в санскрит или мандарински диалект означава „медитативно състояние“, а дзен градина наистина ще ви накара да се отпуснете и […]

Прочети още
27.03.2021

Дайсуги – японското изкуство за създаване на дървен материал без изсичане на дървета

Япония е особено интересна страна. Със своите стремежи към съвършенство – нещо, което е дълбоко вкоренено в нейната култура – […]

Прочети още