Единствената запазена възрожденска къща в Монтана


автор и снимки: Лилия Христова

 

Днес ви отвеждаме в Михайловата къща в Монтана, която е най-старата запазена сграда, представител на възрожденска архитектура върху територията на града. Към днешна дата тя представлява музеен обект, който е бил открит през 1955 г. като къща-музей „Христо Михайлов”. Обявена е и за паметник на културата с национално значение през 1973 г. По принцип работното и време е от понеделник до събота (08:00-12:00 и 12:30-17:00 ч.)

Посещението и обаче се оказа задача с повишена трудност. В един октомврийски делничен ден се отправих към Михайловата къща с идеята да я посетя и после да ви разкажа за нея. Стигайки отпред обаче осъзнах, че тя е затворена. Още по-лошото беше, че нямаше типичната бележка „Връщам се след малко!”

Намерих телефон, на който да звънна и да попитам каква е ситуацията и дали някой няма да благоволи да дойде и ексклузивно да я отвори, за да мога да я разгледам. Обясниха ми, че къщата е „зазимена”, но ще изпратят човек да ми я покаже. След 20-ина минути пристигна една мила дама и аз се успокоих, че мисията ми ще бъде успешна.

Жената извади един ключ и започне да се мъчи да отвори вратата на Михайловата къща, която обаче беше заяла. Тя ми обясни, че сигурно е ръждясала, защото е валяло тези дни и звънна на ключар, който да дойде и да спаси ситуацията. Въпреки че му се обади, с един присъщ за Северозапада инат маниер жената продължи да ръчка с ключа и най-накрая… успя. Аз моментално реших, че господ е българин, а дамата каза на ключаря да не идва. И така пристъпваме към същината на историята в следващите редове.

По архитектурата на сградата няма нанасяни промени освен това, че верандата е била закрита от съображения за безопасност – всичко останало е запазено такова, каквото е било и преди.

Михайловата къща се намира в непосредствена близост до православния храм „Св.св. Кирил и Методий” и археологическата експозиция Лапидариум. Тя е единствената реставрирана и консервирана късновъзрожденска къща в град Монтана.

От края на XIX до средата на XX в. в нея живее семейството на отец Михаил Вариклечков, който бил свещеник в местния храм. Същевременно преподавал и като учител в малкото училище към черквата. Той е бащата на Христо и Иван Михайлови – комунистическите дейци, активни участници в Септемврийското въстание през 40-те години.

В момента в Михайловата къща може да видите етнографската изложба, включваща над 350 предмета от традиционния селски и градски бит, характерен за Монтана от края на XVIII до началото на XX в.

Там ви очаква експозицията, наречена „Светът на баба и дядо”, където ще се запознаете с художествени занаяти предмети от селския и градския бит, характерни за региона. В Михайловата къща ви очакват и празнични костюми, всичко нужно за тъкане на килими. Можете да видите още образци на Чипровската златарска и килимарска школа, на Берковската битова керамика. Показани са и промените в облеклото, мебелите и цялостното обзавеждане в домовете на заможните градски семейства в края на XIX и началото на XX в. Те са повлияни от модните тенденции на Западна Европа, както и традиционни дървени и медни музикални инструменти.

В една от стаите е обособен „Кабинетът на Христо Михайлов”, където ще видите мебели, книги и оригинални семейни снимки, свързани с отделни страни от личния живот на видния комунистически активист Христо Михайлов, чието име градът носи до 1993 г.

 

Вижте още:

Куполният дом – един от най-добрите избори, които можеш да направиш за себе си

Историята на Доходното здание в Русе