Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Една къща с четири интериора: всяка колаборация е възможна!

Къща в малко селце на гръцкия остров Кастелоризо се превърна в емблема на забележителна дизайнерска колаборация.

По инициатива на куратора Аналиса Росо четири студиа бяха привлечени да обновят старото жилище като всяко от тях имаше задачата да остави траен отпечатък с индивидуалния си стил, вкус и подход към детайли, за да създаде нещо, което е наистина единствено по рода си.

Проектът, наречен 4Rooms, е иницииран от програмата La Società delle Api, който цели да подкрепи интериорните дизайнери в работата им и същевременно да популяризира уникалното наследство на района и средиземноморската култура. Местни занаятчии и фабрики също бяха наети в опит да се стимулира индустрията в региона. Така къщата, наречена Porta Rossa, претърпя пълна трансформация, съчетавайки оригиналните си характеристики с нови и тотално противоречиви на пръв поглед актуализации.

Работата по проекта бе поверена на френския дизайнерски тандем Superpoly – Антоан Грюлие и Томас Дефур, гръцкия дизайнер, родом от Никозия – Фанос Кириаку, дизайнерите от UND.Studio и от исландско-германското студио Brynjar & Veronika. Всеки от екипите имаше задачата да създаде уникални пространства, които да служат като своеобразен еталон за работата им.

Superpoly

Липсата на суровини на острова подтиква дизайнерите Антоан Грюлие и Томас Дефур да съживят неизползвани досега предмети. Ярките цветове на лодките и къщите в района вдъхновяват нюансите в целия им интериор, докато дизайнът на мебелите е вдъхновен от рибарските мрежи. „На Кастелоризо улиците са разширения на къщи: при залез слънце масите и столовете излизат от всекидневните и заемат улицата“, казват дизайнерите. „Стаите се стремят да пресъздадат именно тази среда – с мебели, които имат различна цел в зависимост от времето на деня, със забавни функции, каквито всеки предмет трябва да има.“

Фанос Кириаку

За Фанос Кириаку, родения в Никозия дизайнер, близостта на острова до неговото родно място предоставя изобилие от вдъхновение. „Аз съм островитянин, точно като стаята, която избрах да проектирам в Кастелоризо, най-близкия до моя остров“, казва той. Неговите вдъхновения се усещат като философски – и се отнасят до връзката му с произхода и спомените, свързани с чувството за принадлежност. Навсякъде спомени и истории, свързани с детството и живота му, се разиграват чрез скулптурни елементи.

UND.Studio

В стаите, проектирани от UND.Studio, всичко е за „хибриди“. Тяхната концепция „Chiæmera“ получава името си от митологичните зверове, които са съставени от различни животински части. Превеждайки това, всяко парче е родено от съвместен диалог. „Мебелите ви отвеждат направо до централния въпрос на художественото производство: На почивка ли съм на този малък остров? Има ли работа, която трябва да се свърши? Ще се превърна ли в химера на летовник и креативен работник?“, казват те. В техните представи обитателите ще могат да използват стаите за различни цели и да смесват всички функции в едно.

Brynjar & Veronika

Последното пространство е резултат от работата на исландско-германския тандем, който споделя, че най-важно е било да се уверят, че стаята създава удобна среда за престой за по-кратки и по-дълги периоди от време. Използвайки практичен подход, те реализират пространство, което „да бъде лесно за живеене“. Иначе казано – място за работа и почивка едновременно, но с много уединение.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
12.09.2022

Топлината на дървото… и малко синьо за разкош!

В този апартамент има всичко, с което може да се характеризира един модерен интериор. Студеният на пръв поглед бетон е […]

Прочети още
02.09.2022

Максимализъм без граници – о, да!

Нищо не е такова, каквото изглеждам стане ли дума за максимализъм в дизайна. За него няма учебници, нито конкретни насоки […]

Прочети още