Една жена в една мъжка професия: Красимира Йорданова

Днес ви разказваме за едно "мъжко момиче"...


жена

текст и снимка: Димитър Щерев

Всяка жена е красива! Всяка жена е уникална! Всяка жена е нежна! Всяка жена е цвете! Майката създава живот и ние винаги трябва да сме й благодарни. Всеки трябва да почита жената. Какво е обаче да си жена в един мъжки свят, в една мъжка професия – да обясняваш и на мъже, и на жени за нещата, които трябва да се направят, да си силна, да говориш за ремонти, за поддръжка на жилища, да знаеш какво е къртач, бормашина и други инструменти, как се решават конфликти (но не с мускули, а с ум) и прочие задачи?

„Мъжко момиче!“ Много жени са чували тази фраза в своя живот. Това, може би, определя и техния професионален път.

Днес ще ви разкажа за една от тях – Красимира Йорданова. През далечната 2009 година на шега със съдружници основава „Кантора Акорд Плюс“ ООД – първата във Варна фирма за управление на етажна собственост или т.нар. професионални домоуправители.

Беше предизвикателство, споделя тя. В началото много от хората бяха скептични. Защо да плащаме за услугата? С времето обаче осъзнали, че не са прави. Че услугата е важна и отнема от тяхното бреме. Че някой друг решава техния проблем.

Така компанията има вече над 700 клиенти във Варна и много други извън града.

Хората са доволни. Разбират, че получават една много качествена услуга, че проблемите им се решават, разказва Красимира Йорданова.

Признава обаче, че не всичко е розово – все някой не плаща, все ще се намери семейство, което да не участва в събранията на етажната собственост, все ще има човек, който хем не иска нищо, хем има претенции…

Често й се събират над 10 часа в работен ден.

Телефонът й не спира за звъни. Търсят я хора, живеещи във всякакви кооперации – малки, големи, от централната част на Варна, от кварталите. Звънят й за всякакви проблеми.

Помага, дори и когато проблемът не е свързан с жилищната собственост. Хората търсят на кого да се опрат. „Това не ми пречи. Важното е да видиш, че накрая си решил даден проблем“, разказва г-жа Йорданова.

Стотици хора са се доверили на нейния професионализъм. И въпреки това тя е един много скромен човек. Разказва повече за колегите, с които работи, а не толкова за перипетиите, през които е минала и тя, и фирмата. Грейна, когато сподели, че за празника – 8-ми март, 2 дни по-рано, ще отиде с колежките си да се забавляват в Escape Room.

Красимира Йорданова е и заместник-председател на Асоциацията на управителите на етажна собственост във Варна. Сдружението е създадено през 2019 година и е с най-голям брой членове. Целта му е подпомагане развитието на професионалния домоуправител като утвърдена професия с конкретни критерии и ясни стандарти.

Красимира Йорданова е юрист по образование. Ресор длъжници е основният в работата й. Тя е един от създателите на Центъра по медиация. Омъжена е, майка е на две деца.