Еднофамилна къща в полите на Пирин


Пословичната красота на Пирин и привлекателната му сила довеждат семейство Мирянови до решението да напуснат апартамента си в центъра на Гоце Делчев и да построят дома на своето бъдеще близо до планината.

Ето какво разказва собственикът на новопостроеното жилище, Дачо Мирянов, за новия живот, далеч от шума на града:

„Със съпругата ми предпочетохме да построим къща по наш вкус, а не да преустрояваме вече реализирана. Новият ни дом представлява сглобяема дървена къща в американски стил – нещо, което не е много познато за нашите географски ширини. Имаме повече открити пространства, неограничени от стени и врати помещения. Така сме организирали таванската част, която е изцяло обитаема, просторна и няма никакви ограждения, за да можем да усетим максимално комфорта от широтата.

dsc05080

Енергийна ефективност

„Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дървото, а благодарение на комбинацията от различни възобновяеми източници си гарантираме икономия от електричество и разходи за отопление. Например, камината на дърва, която, освен че се вписва много приятно в интериора и внася чувство за семеен уют, отоплява къщата през зимата, посредством серпентина, а през лятото ползваме енергията от слънчеви колектори, които инсталирахме на покрива. Не на последно място принос към поддържането на здравословен вътрешен климат имат инсталираните в къщата 5 покривни прозореца VELUX“.

dsc04947-hdr

Проект и реализация
„Къщата ни е на две нива с голям външен двор, с жива ограда и детски кът за игра. Зад къщата имаме лятна кухня с навес и барбекю. На първия етаж са разположени всекидневна с широка американска кухня, детска стая, баня и санитарно помещение. Всекидневната е свързана с пристройка, която построихме с идеята да използваме като зимна градина. Със съпругата ми обичаме природата и искахме да имаме място, което ни позволява да сме близо до нея дори през студените зимни месеци. Пристройката е много приятна и озарена, което постигнахме с комбинацията от френски прозорци и покривен прозорец, които създават усещане за връзка с красивата природа навън. Превърнахме втория етаж изцяло в място за отдих и релакс. Пространството е отворено, нямахме желание да го разделяме със стени. Там се отпускам с любимите си книги, свиря на китара или просто оставам насаме с мислите си, излегнат на спалнята, съзерцавайки небето през покривния прозорец над мен. В допълнение към интериора и за повече простор и светлина, в помещението инсталирахме няколко покривни прозореца VELUX. По план бяхме заложили само 2, но впоследствие толкова много ни хареса как се промени обстановката, че решихме да сложим още няколко, включително и на покрива на зимната градина“.
dsc04972-hdr
Информираният избор
„Занимавам се със строителство повече от 10 години и съм много добре запознат с покривните прозорци VELUX. Винаги съм ги харесвал и когато стигнахме до втория етаж, реших да направя тази инвестиция, като първоначално планирах да има по един прозорец в двата противоположни ъгъла на стаята, тъй като те се нуждаеха най-много от светлина. След поставянето им таванът ни се промени изцяло. Стана слънчев и въпреки че в района, в който се намираме, не се ползват масово покривни прозорци, вече не мога да си представя таванското помещение без тях. Просто стана по-уютно. Това провокира решението ми да добавим още прозорци. Избрахме да са с дървена дограма и се вписаха чудесно в естествения дървен интериор на къщата. Това се забелязва най-вече в зимната градина, където дървените греди от интериора са съчетани с покривен прозорец с дървена дограма. Получи се наистина много добре и придаде автентичен стил на тази част от къщата. Взех решението заедно с представител на VELUX за района. Покривните прозорци с горно управление се оказаха най-подходящи за височината на скосяванията на покрива, която имаме. Този вид прозорци ни дава възможност да поставяме мебели под тях, например спалня, секция, по-малки рафтове. Имаме и един прозорец, който се отваря изцяло с помощта на двойна ос“.
dsc05035-hdr

 

Повече светлина и чист въздух с VELUX

„След поставянето им таванът ни се промени изцяло и стана любимо място вкъщи. Винаги съм мечтал за такова. Там се отпускам с любимите си книги, свиря на китара или просто оставам насаме с мислите си, излегнат на спалнята, съзерцавайки небето през покривния прозорец над мен.

По план бяхме заложили само 2 прозореца, но впоследствие толкова много ни хареса как се промени обстановката, че решихме да сложим още няколко, включително и на покрива на зимната градина. Избрахме такива с дървена дограма и се вписаха чудесно в естествения дървен интериор на къщата. Това се забелязва най-вече в зимната градина, където дървените греди от интериора са съчетани с покривен прозорец с дървена дограма. Получи се наистина много добре и придаде автентичен стил на тази част от къщата.

Покривните прозорци ни спестяват електроенергия, защото с тях улавяме цялата дневна светлина и много по-рядко ползваме изкуствено осветление и се поддържат много лесно. Имат възможност да се обръщат и в двете посоки и без много усилия се почистват от всички страни“.

Полезните аксесоари

„Аксесоарите са полезно допълнение и вършат чудесна работа. Също толкова лесно се управляват и поставят вътрешните щори и външния сенник – буквално с едно движение се поставят и откачат.

Оборудвали сме почти всички покривни прозорци с външни сенници и затъмнителни щори“.

Повече за продуктите VELUX научете на www.velux.bg.