Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

кула

Ефирна, плаваща, но едновременно с това и носеща се във въздуха кула ще бъде най-новата забележителност в Шенжен. Екипът на Sou Fujimoto Architects разкриха проекта, с който спечелиха конкурса за изграждането на New City Center Landmark в залива на квартал Цянхай.

Проектът „99-island“ предвижда монументалната кула да се издига на 268 метра, съставена от общо 99 отделни плаващи кулоподобни елемента – „острови“. Те са свързани помежду си в хоризонтална равнина на върха на кулата и постепенно изчезват по протежението си надолу. С минималната си свързаност помежду си изглеждат така, сякаш се носят във въздуха.

С дизайнерската си концепция екипът на Фуджимото е помислил и върху въпросите „Какво означава кула от 21 век и как може да се развие така, че да продължава да привлича вниманието, както Айфеловата кула?“. Именно търсейки отговорите на тези въпроси, развиват концепцията за висяща структура, която прилича на група плаващи острови, въздушен град от бъдещето или дори воден фонтан, “висящ” от въздуха.

Централизираното ядро (основата на върха на кулата) представлява фундамента на цялата конструкция. Връзките между отделните части (кули) наподобяват вода, стичаща се към залива.

Проектът символизира „бъдещето на обществото в епохата на многообразието“. А новата забележителност ще бъде естествено допълнение към постоянно развиващия се град, който наскоро е разработил куп големи мащабни структури.

От върха на кулата (основата на пространството на новия градски център) посетителите ще могат да се насладят на уникални гледки. Тук ще има галерии, ресторант и кафене.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
телевизионна кула 17.06.2021

Най-високата телевизионна кула в България, откъдето можеха да се видят Карпатите и Шипка

текст: Силвия Петкова Чудите се коя е най-високата телевизионна кула в България и една от най-високите на Балканите? Ще ви […]

Прочети още
13.12.2019

Футуристична кула ще се извиси над гората в Квебек

Базираната в Монреал архитектурна компания MU Architecture предложи проект за „самоустойчиво бягство“ в дълбоките гори на Квебек. Проектирана да имитира гигантски […]

Прочети още