Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

ЕИБ отпусна 60 млн. евро заем на Столична община за проекти за мобилност

ЕИБ

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община (СО) подписаха рамков заем на стойност 60 милиона евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата. Средствата са, за да помогнат на Обшината да постигне целта си за изграждане на екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите.

В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на СО за 2019 – 2035 г., ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Може да бъде осигурена и подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

За новия рамков договор Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, коментира: „София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Ние, в ЕИБ, се радваме да предоставим този заем в подкрепа на устойчиви проекти за мобилност и да подобрим ежедневието на хората в София. Нашето финансиране ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно.“

Строителната програма предвижда изграждане на липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна определи Европейката инвестиционна банка като надежден партньор, който застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София.

„С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов тласък за развитие. Знаков за София е „Зеленият ринг“, който ще свърже с вело- и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София.”

За ЕИБ

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на страните членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигането на политическите цели на ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Летище София 15.07.2021

ЕИБ осигурява заем от 40 млн. лв. за модернизация на Летище София

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и концесионерът на Летище София SOF Connect AD, мажоритарна собственост на Meridiam, подписаха договор за заем […]

Прочети още
театър софия 13.09.2021

Общината се готви да замени варовика от фасадата на Театър София с ламинат

През юни Столичният общински съвет (СО) взе решение за цялостен ремонт и реставрация на Театър „София“ със средства, осигурени чрез […]

Прочети още