Еко хотел на слънчеви панели в Португалия


Сърфистите са най-честите посетители на този великолепен еко хотел в Португалия. Само на няколко крачки от плажа, Noah Surf House разполага с всичко необходимо за незабвавимо преживяване за хората отдадени на екстремните спортове. Бутиковият хотел, който е частично направен от рециклирани материали, е проектиран на основата на някои устойчиви принципи като слънчеви панели, енергийно ефективни системи и уреди, система за събиране на дъждовна вода и дори зеленчукова градина, която предлага вкусни ястия за гостите.

Разположен в района на Санта Круз в северозападната част на Португалия, еко хотелът е сгушен в издигащ се хълм само на кратка разходка от плажа. Проектът се състои от различни сгради, но най-популярната част на комплекса е ресторант, който гледа към океана. Гостите могат да се насладят на прекрасна храна от плодове и зеленчуци, отглеждани в градината на хотела, която работи на „затворен цикъл на хранене“ с малко помощ от 12-те пилета на хотела.

Стаите за гости се състоят от различни бунгала в стил бохо, повечето от които предлагат зашеметяваща гледка към океана през частни веранди. Стаите варират по размер като предлагат всичко – от големи помещения с двуетажни легла до частни луксозни бунгала, които разполагат с камини и самостоятелни тераси с външни душове.

Въпреки, че самата обстановка е доста впечатляваща, гостите могат да бъдат сигурни, че те също остават в едно много екологично място. Конструкцията на хотела използва доста рециклирани материали като например стари тухли, възстановени от промишлени пещи за въглища. Освен това, сградите са пълни с изхвърлени предмети, които са получили нов живот като украса за хотела. Водопроводни тръби са се превърнали в лампи, шкафчетата са от стар летен лагер, а стар резервоар за вода сега е камина в зоната на рецепцията. Изграждането на хотела включва и различни устойчиви материали като корк за термоизолация. Бунгалата също са покрити с местни растения.

Слънчевите панели генерират почти достатъчно енергия за всички нужди на хотела за гореща вода. Когато има изобилие от енергия, тя се използва за отопление на басейна. LED осветлението в целия хотел и енергоспестяващите уреди спомагат за намаляване на енергийната употреба в сградата. Noah Surf House има и система за събиране на дъждовна вода, която пренасочва водата към кладенец, откъдето се използва в тоалетната, поливането на градината и прането.

Inhabitat.com