Еко къща използва само 19% от енергията, която произвежда


Лексингтън, щата Масачузетс е известен със своите исторически забележителности, но сега градът е дом и на електростанция с енергийно ефективен дизайн. Проектиран от Стефани Хоровиц от Zero Energy Design, Lexington Modern Residence е съвременен дом от 409 квадратни метра, който не само генерира енергията си чрез слънчеви панели, но е стратегически изграден, за да намали значително общата си консумация на енергия. Всъщност дизайнът е толкова ефективен, че домът използва само 19% от енергията, която генерира.

Екипът зад Zero Energy отдавна е признат за лидер в устойчивия дизайн. Техните проекти не само поддържат най-високите стандарти в зелената архитектура, но и отличителната им модерна естетика се влива в почти всяка среда.

Един от най-новите им дизайни, Lexington Modern Residence, е изумителен пример за това как създаването на устойчив дом не означава да се жертва лукса. Изцяло захранван от 10kW слънчева електрическа система на покрива, домът се гордее и с няколко стратегии за намаляване на енергопотреблението чрез силно изолирана обвивка. Високоефективната сградна обвивка и високоефективните механични системи позволяват на дома да изразходва само 19% от енергията, която генерира.

Оформлението на семейното жилище е умишлено създадено, така че да извлече максимума от естествената топография на пейзажа. Неговият скулптурен обем се състои от поредица от кубични форми, облечени в различни материали като бяла мазилка, дървен сайдинг и фиброциментови плоскости. Фасадата пък дава дефиниция на пространствата от външната страна, които са свързани чрез открити пътеки, веранди и вътрешни дворове.

 

Интериорът на дома с четири спални се радва на множество стратегически пасивни функции, както и освежаващо модерен интериорен дизайн. Голямото разположение на дневната зона с отворено пространство се радва на изобилие от естествена светлина благодарение на няколко прозореца с тройни стъкла..

Източник: Zero Energy, inhabitat.com