Еко-къща разкрива морски чар на пристан


Когато едно семейство с любов към плаването закупува имот в залива Чесапийк в Анаполис, Мериленд, те се объръщат към базираниата в Ню Йорк фирма  Bates Masi + Architects, за да вдъхнат живото в морския си дом. За да засилят връзките с крайбрежната ивица, архитектите създават дом, който съчетава съвременни елементи с грапави местни материали. Резиденцията, наречена Acton Cove House, се гордее с висока производителност и устойчиви характеристики, които са спечелили на проекта LEED Gold сертификация.

Разположена само на няколко крачки от водата в центъра на Анаполис, къщата Acton Cove се появява на мястото на къща от 70-те години, която дошла с имота. По време на разрушаването на предишната къща, архитектите открили слой по старите прегради и други елементи, които показали как бившите собственици са разширили проблемите с обекта в пристанището. Наслоената конструкция се превърна в основно вдъхновение за дизайна на новата къща, която е покрита с модерна изолация, остъкляване и строителни системи заедно с много традиционни материали.

„Новият дизайн конфигурира новите функции на имота и различни елементи на обвивката, за да осигури защита на личния живот и пространството, като същевременно насърчава връзките с откритото“, обясняват архитектите в изявлението на проекта. „Материалите на различните слоеве отразяват характера на  пристанището. Големите брознови силиконови винтове, оставени изложени и закрепващи на сайдинга, се ивзетик от корабостроителната индустрия. Тъканните въжета и детайлите за платно са насочени към местните занаяти. ”

Ефектът на напластяване започва с преградата, която е покрита с нова ipe настилка, нарязана със стъпаловидни стоманени плантатори. Ipe се появява отново като фиксирани елементи на фасадата на къщата, защитени от дълбоки надвеси, конзолни палуби и балкони, както и работещи платнища, които могат да бъдат изтеглени по непрекъсната пътека, обгръщаща целия периметър. Стъклените врати с пълна височина са удобни за да замъглят вътрешния и външния живот. Интериорни завеси от лен завършват невероятното излъчване на къщата.

Източник: Inhabitat.com