Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Еко революция: Английски футболен клуб ще построи първия в света дървен стадион

стадион

Първият в света модерен стадион, изработен изцяло от дърво, предстои да се превърне от дългоочакван проект в реалност.

Английският професионален футболен клуб Форест Грийн Роувърс (FGR), известен и като „най-зеленият“ клуб, обяви, че до 2025 г. единственият по рода си дървен стадион ще бъде напълно изграден.

Проектът за Eco Park е на покойната вече Заха Хадид и студиото й Zaha Hadid Architects (ZHA). Той беше избран след архитектурен конкурс, организиран от футболния клуб през 2016 г. А през декември 2019 г. проектът бе одобрен от областната управа на града, в който ще бъде изграден – Нейлсуърт (графство Глостършир), Англия.

„Дизайнът запазва и подчертава съществуващия пейзаж. Това ще бъде първият стадион, направен изцяло от дърво, като почти всеки елемент е от устойчиво съобразен дървен материал.“

Това коментира преди време за медиите директорът на ZHA Джим Еверен. „Модерният дизайн на Заха Хадид отразява нашия дух като най-зеления футболен клуб в света“, допълват от Форест Грийн Роувърс.

С капацитет за 5000 фена, дървеният стадион ще бъде построен в озеленен парк с паркинг за 1700 автомобила. Той ще има две допълнителни футболни игрища, включително едно с 4G повърхност за всякакви метеорологични условия. Ще бъдат засадени около 500 дървета и 1,8 км жив плет за насърчаване на биологичното разнообразие.

Колкото до сегашния дом на Форест Грийн Роувърс – стадиона The innocent New Lawn, от клуба обясниха, че са поели ангажимент на мястото му да построят висококачествени нисковъглеродни жилища.

„Сградата, дизайнът на обекта и енергийното използване на разработката ще бъдат съсредоточени върху устойчивостта и ще включват открити пространства и зеленина, които са полезни за всички“, обясняват от там.

„Въпреки че има модерна естетика, Eco Park ще бъде направен почти изцяло от дърво – възобновяем строителен материал от природата“. Снимки: FGR

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
21.07.2014

Бразилски архитекти искат стадионите от Световното да станат сгради с достъпни жилища

Сега, когато еуфорията на Световното първенство по футбол се уталожи, остава въпросът какво ще прави Бразилия с 12 стадиона, построени […]

Прочети още
нереални стадиони 03.05.2021

Нереални стадиони?! Toто от СкандаУ ни ги показа!

Нереални стадиони?! Да, има такива! … По света има архитекти, които без колебание (и напълно заслужено), определяме като велики. Впечатляваме […]

Прочети още