Еко ваканционна къща е вкопана в дюна


Архитектурната практика Studio Vural е предложи идея за морско ваканционно жилище, което е издълбано в пясъчни дюни и рсъществува самостоятелно без да е зависимо от електрическа мрежа. Dune House е проектирана за крайбрежен обект в Wellfleet, малко селце, разположено на полуостров с формата на кука. Архитектът Селим Вурал, който ръководи едноименна фирма в Бруклин, познава добре района, тъй като той почива там със семейството си всяко лято.

След години изучаване на местния климат, пейзаж и архитектура, Вурал се обръща към предприемач в Ню Йорк, който иска да построи лична ваканционна къща на плажа. Вурал замислил двуетажно, самодостатъчно жилище, което е издълбано в пясъчни дюни и го нарича „изваждаща архитектура“.

Тъй като къщата е видима само от морето като срязан кръг, тя се съчетава безпроблемно с природата „, каза Вурал.“ Силуетът на бреговата линия остава непроменен – ​​къщата е потопена, а не се налага „. Вурал заяви, че планирането на строителството ще започне тази есен, отбелязвайки, че „следи крайбрежните разпоредби“. По план Dune House горното ниво на  придобива форма на осмоъгълник. Състои се от две крила, които са свързани с централна пътека. Този последен етаж съдържа кухня и трапезария. Стълби водят към долното ниво, което е правоъгълно в план и където архитектът е поставил спални и хол. Прозорците са проектирани да внасят дневна светлина и да предлагат гледка към водата.

Домът е проектиран да бъде закотвен към в дълбоки купчини. Стените ще бъдат направени от бетон и големи участъци от тройно изолирано стъкло в метални рамки. Прозорците са проектирани да са устойчиви на бури. По схемата, значителна част от жилището е покрито с местната растителност, която спомага като „гъба“ за въглеродните емисии. Настилката на пътеката е направена от порцеланови плочи, които наподобяват дърво в рендерите на архитекта.

Изображенията показват интериорни пространства, които се отличават с боядисани бетонни стени, полирани бетонни подове и сини глинени плочки. Бамбукът се използва за шкафове и ламперия. Слънчеви панели и мини вятърни турбини са предназначени да генерират електричество за дома. Излишната мощност ще се съхранява в „най-новите окислено-цинкови батерии, проектирани да бъдат заменени с напредъка на технологията“.

Системата за събиране и съхранение на дъждовна вода ще доставя прясна питейна вода. Мивките и душовете ще използват филтрирана подземна вода, която е в изобилие в този район. Геотермалната система ще отоплява и охлажда жилището като под къщата ще бъде създаден „екобетонен басейн“, подпомагащ контрола на температурата. „Закрепващите пясъчни купчини също съдържат тръбопроводи с течност, които предават прохладата през лятото и топлината през зимата“, добавя архитектът. „Като докоснете бетонните стени през лятото, ще се почувства като охладено кенче сода, а през зимата ще бъдат чаша с хладък чай.“ 

Източник: Dezeen.com, Studio Vural