Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Екологични и икономични – 3 нови примера от строителството с бамбук

Бамбукът като основен строителен материал е познат от древни времена като един от най-бързо развиващите се възобновяеми строителни материали в света. И макар по традиция да се свързва с културите на Централна и Южна Америка и Азия, в наши дни намира все по-широко приложение в нови проекти с акцент върху устойчивото строителство. Това съвсем не е случайно, защото конструкциите от бамбук са били и остават едни от най-екологичните и икономични решения в строителството и архитектурата. А тези три нови проекта го доказват…

1. Атрактивно игрище за бадминтон, изцяло изградено от бамбук

Проектът Kura Kura на Studio Jencquel и Ibuku е архитектурно съкровище, скрито в планините на Бали. С площ от 200 кв. м тази бамбукова конструкция изглежда непретенциозно, но всъщност е доста интригуваща част от зеления пейзаж на имението Rumah Hujan в Убуд, проектирано въз основа на принципите на устойчивата архитектура.

Първоначално замислен като падел корт, проектът еволюира органично в игрище за бадминтон. А изборът на бамбук като основен строителен материал е съвсем логичен, тъй като и местните архитекти и дизайнери в търсене на по-устойчиви решения се насочват все по-често към традиционните строителни методи от местния език на региона.

снимки: Tommaso Riva; IBUKU и Studio Jencquel

Структурата на сградата осигурява на дома зад него нещо като екран за поверителност от улицата. Междувременно неговите интригуващи бамбукови керемиди и интригуваща форма служат като драматично въведение в територията на имението. Силуетът на корта се вписва хармонично в пейзажа, а извитият му покрив се ръководи от неговата функция. Дизайнът на горната част на сградата органично прогресира в купол, напомнящ на черупка на костенурка.

Покривът, поддържан от бамбукови колони и облицован с парчета дърво в контрастни тонове, стои на различно разстояние над земята. Пролуката между стените и покрива позволява нужния въздушен поток.

Изборът на архитектите за материал се спира нарядък вид бамбук в тъмни тонове и друг с по-светъл цвят, като по този начин постигат приятен контраст в структурата. Дървесината, изплетена като кошница, която узрява за 3-4 години, съставлява цялата надземна конструкция, докато гумената подова настилка гарантира, че кортът е напълно подходящ за спорта и предназначението си.

снимки: Tommaso Riva; IBUKU и Studio Jencquel

2. Накацали по дърветата бамбукови къщички

снимки: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva

Друг интересен проект, реализиран от бамбук като основен строителен материал, е този за ваканционно селище, кацнало върху кокосовите палми в луксозен еко-курорт в Мексико.

Тези шест бамбукови къщички, построени по палмите, са най-новите предложения за настаняване от Playa Viva. Проектирани са от базираното в Ротердам ателие Nomadic. А ъгловият профил на покривите им е вдъхновен от перките на рибите мобули.

снимки: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva

При строителството им е следван принципът на биоклиматичния дизайн. Големите стрехи осигуряват достатъчно сянка от горещото слънце и подслон от проливни дъждове, докато фасадните жалузи позволяват естествена кръстосана вентилация.

Всяка от бамбуковите къщи е съставена от две шахматно разположени структури на три нива. Разполагат с баня, основна спалня и втора за гости и хол с кухня.

снимки: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva

Структурите са изградени предимно от местен бамбук като здравите бамбукови стълбове Guadua са използвани за основната и покривната конструкция, секционните ленти са използвани във фасадните жалузи, а сплесканите бамбукови панели оформят тавана. За подовете на къщичките архитектите залагат на устойчиво отгледан местен дървен материал – кумару.

Тези къщи от бамбук са изцяло извън мрежата, захранвани 100% от слънцето.

снимки: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva
снимки: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva
снимки: Kevin Steele, AVABLU, Playa Viva

3. Стъпаловидни бамбукови тераси оформят облика на „Кулите на Гроций“ в Хага

Две жилищни кули, проектирани от MVRDV, наскоро бяха завършени в Хага. Кулите на Гроций (Grotiu Towers) са високи 120 и 100 метра, а със своите удивителни „корони“ от апартаменти, предлагат достъпни жилища под наем в самия център на града.

снимки: Daria Scagliola, Emmely van Mierlo, източник: MVRDV

Кулите на Гроций представляват привличащо вниманието ново допълнение към силуета на Хага – дизайнът им създава усещането все едно кулите се „разпадат“ асиметрично в най-горните си етажи. Това се постига благодарение на поредицата тераси, които, заедно с фасадите им, са облечени с устойчив бамбуков композит. Изборът на бамбук в комбинация с естествения камък, използван за останалата част от фасадите, отново е резултат на стремежа на архитектите към устойчиво строителство. При проектирането е обърнато внимание и на енергийната ефективност под формата на добра изолация и системи за възстановяване на топлината.

От общо 655 апартамента в комплекса, 114 са предназначени за социален наем, а други 295 са насочени към средния пазарен сектор за наемане.

снимки: Daria Scagliola, Emmely van Mierlo, източник: MVRDV
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

12.07.2021

Бетонът среща бамбука в необикновения свят на Guha

Бетонът среща бамбука в необикновения, едновременно новаторски, но и традиционен подход в работата на индонезийското архитектурно студио RAW Architecture. Начело […]

Прочети още
бамбукът строителен материал 28.04.2021

Бамбукът като строителен материал и приложението му

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна […]

Прочети още