Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Експерт: През 2022 г. ще купуваме по-големи жилища

имоти

Ръст на инвестиционните сделки и покупки на по-големи жилища през новата година, както и покачване в дела на инвестиционните сделки и допълнителна динамика на пазара на ново строителство. Това прогнозират експертите на една от големите агенции за недвижими имоти у нас.

Очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече купувачи да вложат средствата си в имот, който да отдават под наем или просто подтикнати от желание да спасят спестяванията си. Това от своя страна ще рефлектира в покачване на броя на сделките ново строителство, което пък ще увеличи новите проекти, които предстои да излязат на пазара през 2022 г., обясняват експертите.

„Инфлацията ще кара все повече купувачи да инвестират спестяванията си в имот, което безспорно ще стимулира динамиката при новото строителство. Развитието на новите проекти ще се катализира и от друг фактор. Много потребители ще търсят опции за разширяване на домакинствата си и ще правят двойни сделки, продавайки жилищата си, за да се сдобият с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат допълнителна сигурност на тези клиенти”, коментира Гергана Тенекеджиева от „АДРЕС Недвижими имоти“.

През предстоящата 2022 година е необходимо да се съблюдават 3 основни фактора.

„ЕЦБ няма да рискува икономиките си и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им е спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. Инфлацията ще влияе силно на пазара поне през първите месеци на 2022 г. А увеличението на спестяванията на потребителите и желанието им да ги съхранят ще увеличи и дела на сделките с пари в брой”, коментира Тенекеджиева.

Според нея няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите в зависимост от нуждите им.

Възможно е да станем свидетели на известно покачване в броя на продавачите, които преди това са купили със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 г. вероятно няма да има ръст на лихвите по ипотеките, но за по-дългосрочни прогнози е все още рано. По тази причина именно в следващата година те ще видят най-подходящия момент за продажба.

Тенденции

Сделките ще се случват предимно без отстъпка и за кратък период от време. Ще продължи тенденция, започнала през настоящата година – все по-отчетливо на пазара ще се позиционират хората над 50-годишна възраст. Вече преживели едно обезценяване на парите, те изхождат от негативния си опит и залагат на най-сигурната стъпка, която познават.

Предпочитани локации

Най-предпочитаните квартали в столицата ще могат да се разделят условно на два типа, според Тенекеджиева. Първият е този на новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша и Овча купел. Те ще привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти. Вторият тип е този на старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец. Те ще продължат да държат и най-високите пазарни нива в столицата.

В Пловдив, Варна и Бургас пазарът ще следва тенденциите в столицата. Т.е. активни сделки, лек ръст на цените, ниски лихви и стремеж на хората към сигурност. В по-малките населени места показателите ще останат идентични с 2021 г., казват още от агенцията.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилища 09.12.2021

Какво да очакваме от пазара на жилища през 2022 г.

Прогноза: Недостиг в предлагането на старо строителство може да ускори сделките на жилища през 2022 г. Делът на жилища старо […]

Прочети още
балон имот 15.11.2021

Какви разходи да предвидите при покупка или продажба на имот?

Покупко-продажбата на недвижим имот сама по себе си е сложен процес, при който има основни фактори и действия, които трябва […]

Прочети още