Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Електрическа мобилност от ново измерение: Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron

Audi

Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron поставят нови стандарти в интериорното обзавеждане и ергономията

Вътрешният простор на новия компактен електрически модел далеч надхвърля обичайните за класа показатели
AugmentedRealityHead-up-дисплей – технология, показваща пътя към бъдещето в областта на контролните уреди
Волан от ново поколение с Touch-управление на функциите, дисплей на системата MMI с диагонал до 11,6 инча.

Добре дошли на борда: в новия AudiQ4 e-tron, сега и във версия Sportback, водачът и пасажерите попадат в едно напълно ново измерение! Вътрешният простор в електрически задвижвания компактен SUV значително превъзхожда привичните към момента показатели в класа – той предлага място, сравнимо с моделите от висшата категория. Концепцията на контролните прибори също е напълно нова: AugmentedRealityHead-up-дисплеят събира в едно реалния и дигиталния свят, екранът на системата MMI идва с диагонал до 11,6 инча (опция, която ще започне да се предлага в края на годината). Новата генерация на волана с Touch-управление на функциите също е част от насочените към бъдещето елементи в новия електрически модел. AudiQ4 e-tron може да се похвали с ниши за предмети с обща вместимост 25 литра, като специален акцент са поставките за бутилки в горната част на вратите. Просторният и прогресивен интериорен дизайн ни дава възможност да попаднем в една нова технократска ера.

Внушително представяне: задвижването

Електрическата мобилност се превръща в нещо динамично и вълнуващо – това е валидно за всеки модел на Audi. За Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron на разположение са три задвижвания, между които да избирате. Мощността им варира от 125 кВт (170 к.с.) с 310 Нм въртящ момент при Q4 35 e-tron до 220 кВт (299 к.с., макс. мощност)1 с 460 Нм при Q4 e-tron quattro. Тези нови модели комбинират динамика и спортно усещане с шофиране без локални емисии. Също толкова важно при всекидневното използване е големият пробег от 520 км при цикъла WLTP за Q4 40 e-tron.

Пригодността за ежедневно шофиране също така означава поставяне на стандарти и по отношение на технологията за зареждане. Клиентите могат да презаредят батерията за приблизително същото време, което им отнема да заредят с гориво. При оптимални условия, за около 10 минути Q4 40 e-tron може да бъде зареден достатъчно, за да измине разстояние от приблизително 130 км (WLTP). Нещо повече, услугата за зареждане на Audi e-tron г арантира достъп до около 210 000 обществени зарядни станции в 26 държави в Европа, включително цели 4400 терминала за зареждане с голяма мощност (HPC).

Нов и интелигентен: дизайнът

В лицето на модела Q4 e-tron марката Audi представя един истински универсален талант – това е един уверен и надежден спътник за всекидневието и за свободното време и във всяко отношение се представя като идеално решение за основен автомобил. С 4590 милиметра дължина, 1865 милиметра широчина и 1613 милиметра височина, Q4 e-tron се вписва в категорията на по-големите компактни SUV-модели. Архитектурата на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB), на която се базира електрическия SUV на Audi, позволява напълно нов тип оползотворяване на вътрешния обем. от 1,83 метра е почти толкова голям, колкото в един SUV от луксозен клас.

Добре дошли на борда: комфортно качване, изобилие от вътрешен простор

Удобството в новия Audi Q4 e-tron започва още от самото качване: вратите се отварят широко, седалките са монтирани приятно високо. Водачът и до четиримата пасажери се наслаждават на изобилие от простор във всички направления, а на мястото на обичайния централен тунел тук има само едно малко стъпаловидно покачване на пода.

Позицията на седене на втория ред е със седем сантиметра по-висока в сравнение с предните места, а мястото за краката е като в луксозен модел – като същевременно товарният обем също е впечатляващ. Компактният електрически SUV на Audi значително превъзхожда своите преки конкуренти по отношение на вътрешния обем.

Място за всичко: ниши за предмети с общ обем 24,8 литра и поставки за бутилки във вратите

Като един истински универсален талант и отличен семеен автомобил, Audi Q4 e-tron предлага не само много вътрешен простор, но и цял куп места за предмети – заедно с жабката техният общ обем достига до внушителните 24,8 литра. На централната конзола има две стойки за чаши, 4,4-литрова ниша за предмети с капак, два (като опция четири) USB-C-порта, а по желание на клиента също и Audi phone box за мобилен телефон. Във всички четири врати има поставки за бутилки с обем до 1,0 литра, които са интегрирани в предната част на опорите за лактите и поради тази причина са изключително лесни и удобни за достигане от ергономична гледна точка. Въпросните високо разположени стойки за бутилки са плод на тясно сътрудничество между дизайнерите и инженерите на марката – в рамките на ограничената площ на панелите на вратите създаването им е било малко предизвикателство.

В багажното отделение на Audi Q4 e-tron могат да се поберат до 520 литра. При сгъване на разделените в съотношение 40:20:40 задни облегалки се постига товарна площ с почти напълно равен под и вместимост 1490 литра. Тези стойности са характерни за по-високия SUV-сегмент.

Пълна дигитализация в четири направления: ергономичната концепция

Както и в останалите си модели, Аudi залага и при Q4 e-tron на изцяло дигитална концепция за контролните уреди и управлението на функциите. Дигитализацията включва четири направления: дигиталният комбиниран прибор зад волана, респ. Audi virtual cockpit, централният екран MMI touch, гласовото управление с естествени фрази от всекидневната реч, както и предлаганият като опция Augmented Reality Head-up-дисплей – още една нова технология, която очертава пътя към бъдещето.

Ново измерение: Augmented Reality Head-up-дисплей

С предлагания като опция Augmented Reality Head-up-дисплей в Q4 e-tron марката Audi прави една голяма крачка в развитието на технологиите в областта на контролните прибори. Въпросният дисплей показва различни типове важна информации в две разделени една от друга равнини на челното стъкло – едната от тях е класическа, статична, а другата включва т.нар. функция Augmented Reality (AR). Предупреждения от асистиращите системи, насочващите стрелки на навигацията, както и зададените в навигационната система цели се показват в AR-полето на дисплея, като биват оптично интегрирани по динамичен способ в реалното зрително поле на водача.

Под “Field of View “ сектора него се намира класическата част на дисплея. Тук се прожектират данни като моментна скорост на движение, пътни знаци, както и предупреждения и указания от страна на асистиращите системи и навигацията под формата на статични показания, които отговарят на отдалеченост от около три метра през погледа на водача.

Сърцето на системата: PictureGenerationUnit

Технологичното сърце на Augmented Reality Head-up-дисплея е т.нар. Generation Unit (PGU), който се намира дълбоко под повърхността на таблото. Eдин особено ярък LCD-дисплей изпраща генерираните от него светлинни лъчи към две плоски огледала; специална оптика се грижи за разделянето на компонентите за близко и за далечно разстояние. Плоските огледала насочват лъчите към голямо вдлъбнато огледало с електрическо регулиране. Оттам лъчите стигат до предното стъкло, където те се отразяват в т.нар. „Eyebox” и така се насочват към очите на водача. Водачът вижда символите на видимо разстояние от десет метра или дори повече в зависимост от ситуацията, като те се виждат също толкова ясно, колкото и реалната околна среда.

Създава изображения пред автомобила: ARCreator

Така нареченият AR-Creator се грижи за създаването на самите изображения и заслужава да се определи като шедьовър на софтуерното изкуство – това е нов ключов елемент от модулната инфотейнмънт-платформа (MIB 3), която се състои от няколко важни компонента. AR-Creator изобразява символите на дисплея със скорост 60 кадъра в секунда и ги напасва оптимално към геометрията на прожекционната оптика. Едновременно с това той изчислява идеалното им разположение спрямо реалната среда пред автомобила – за целта той събира сурови данни от предната камера, радарните сензори и GPS-навигацията. Софтуерът на този модул включва около 600 000 реда програмен код, което е с около 50 процента повече от целия управляващ интелект на първата космическа совалка.

Навигация: дронът лети пред вас

Augmented Reality Head-up дисплеят показва силните си страни в особено голяма степен при използване на навигационната система. Следващото действие, което трябва да изпълни водачът по маршрута, бива показвано от плаваща насочваща стрелка, наречена дрон. Въпросната стрелка е динамична: преди кръстовище например, плаващата стрелка първо съобщава за маневра за завиване, а след това анимираната стрелка насочва погледа ви точно към правилния път. Ако след това трябва да продължите напред, „дронът” отлита напред и изчезва, и се появява своевременно отново точно когато наближи време за предприемане на следващата маневра по маршрута. Разстоянието до точката на завиване може да се види в метри в долния сектор за близко разстояние на дисплея.

Когато водачът е активирал адаптивния асистент за шофиране, който има за задача автоматично да поддържа автомобила в средата на лентата, Augmented Reality Head-up-дисплеят отново помага с графични изображения. Например когато Audi Q4 e-tron приближи ограничителната линия без подаден мигач, асистентът за спазване на лентата се активира, а маркировката бива маркирана с червена ивица. Друг пример е регулирането на дистанцията спрямо превозното средство отпред: когато системата е активирана, превозното средство пред автомобила бива маркирано с червена ивица – така водачът може да следи състоянието на адаптивния асистент за шофиране или този за адаптивното регулиране на скоростта без да се разсейва. Когато адаптивният асистент за шофиране изисква от водача да насочи вниманието си към случващото се на пътя, се появява червено маркиране и предупредителен символ.

Три варианта: дигиталният кокпит

Серийният дигитален комбиниран прибор е с диагонал 10,25 инча и се управлява от мултифункционалния волан. Т.нар. Powermeter, който е позициониран в дисплея до скоростомера, показва накуп всички важни данни за задвижването – от мощността, през заряда на батерията в проценти, до рекуперацията. Първата опция за надграждане е Audi virtual cockpit. Този вариант интегрира и навигационната карта, както и информация от инфотейнмънт-системата и има два режима на изглед. Върховото изпълнение се нарича Audi virtual cockpit plus. Тук водачът има избор от режими на изглед „classic“, „sport“ и „e-tron“, като при последния главната роля е отредена на Powermeter. Много от показанията на дисплея могат да бъдат свободно конфигурирани от системата MMI.

До 11,6 инча диагонал: централният дисплей MMItouch

Дисплеят MMI touch-Display с акустична обратна връзка има диагонал 10,1 инча и разделителна способност 1.540 x 720 пиксела. Стандартно той е конфигуриран за MMI Radio plus с DAB-обхват и служи за управление на инфотейнмънт-системата и няколко комфортни функции, като същевременно позволява и въвеждането на ръкописен текст. Предлаганото като опция изпълнение предлага дисплей с 11,6 инча диагонал и разделителна способност 1.764 x 824 пиксела. Това е най-големият дисплей в гамата на Audi до момента и ще започне да се предлага на клиентите марката от края на годината.

Добро разбирателство: гласовото управление

Третият стълб от концепцията за управление на функциите в Audi Q4 e-tron е функцията за гласово управление, която се активира с кодовата дума „Hey Audi“. Тя разбира множество фрази и въпроси от всекидневната реч, като например „Къде наблизо има ресторант?“. Когато автомобилът е екипиран с MMI Navigation plus, търсенето на варианти за отговор се осъществява и онлайн.

Прогресивен и с усещане за простор: интериорният дизайн

Новата технологична ера, в която навлезе Audi, може да бъде изживяна и в интериора на Q4 e-tron. Инструменталното табло е белязано от внушението за прогресивна елегантност и подчертава усещането за простор. Кокпитът е с триизмерно оформление, като геометричните му обеми са хармонично напаснати помежду си .

Декорациите са напаснати към останалите повърхности в интериора, включително и така наречените акцентиращи повърхности, които в зависимост от избрания пакет оборудване са решени в различни сиви или сребристи тонове.

Бъдещето е в ръцете ви: волан с Touch-управление

Дори воланът на Audi Q4 e-tron задава пътя към бъдещето. Той е от нова генерация и има дизайн с двойни спици. Горните спици на волана имат Touch-повърхности в Black-Panel-повърхности, чиито функционални части са с бяла подсветка, показваща активните бутони. Подобно на смартфон, повърхностите разпознават не само Touch-жестове, но и Wisch-жестове, например при скролиране през списъци.

Воланът може да бъде поръчан в няколко изпълнения. При върховата версия има фиксирани към волана елементи за управление на рекуперацията, а спиците са с двукомпонентни декоративни бленди. При този вариант отопляемият волан е скосен отгоре и отдолу – решение, което прави атмосферата в интериора на автомобила още по-футуристична.

Високо ниво на безопасност: предните седалки

Предните седалки в Q4 e-tron са съобразени с най-новите технологии в областта на безопасността. В случай на страничен удар наред с добре познатите странични възглавници от дясната странична опора на седалката на водача се отваря и така наречената централна въздушна възглавница, която предотвратява нежелан сблъсък между водача и спътника. Функция за подгряване на седалките, електрическо регулиране и електрически регулируема лумбална опора се предлагат като опция. Седалките могат да бъдат поръчани в стандартно и в спортно изпълнение с интегрирани подглавници, а като опция тапицериите могат да получат и кръстосани шевове.

Всички предлагани като опция пакети оборудване за интериора включват LED-осветление, като алтернатива се предлага и пакет амбиентно осветление plus. При интериор S line идват и някои ексклузивни елементи: осветени алуминиеви вложи в праговете на вратите, педали от неръждаема стомана, черен таван, S-еблеми в областта на облегалките на седалките, облечен в перфорирана кожа волан с контрастни шевове и S-емблема.

Dinamica и Puls: тапицерии с елементи от полиестер, създаден от рециклирани материали

По отношение на използваните за направата на тапицериите материали интериорът S line също може да предложи много. При традиционните материали изборът включва комбинация от кожа/естествена кожа и особено благородната кожа Feinnappa. Друг, новаторски вариант е комбинацията от изкуствена кожа и микрофазерния материал Dinamica. Въпросният материал на вид и допир наподобява силно на велур, но на практика е направен от 45 процента полиестер, създаден от рециклирани материали, като например текстил и пластмасови PET-бутилки.

Пълен напред за Audi: Q4 e-tron стартира в един особено динамичен сегмент от пазара

Електрическата офанзива на Audi продължава с пълна сила: Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron следва големите SUV-модели Audi e-tron и e-tron Sportback, както и спортно-елегантния e-tron GT. Q4 e-tron играе централна роля в стратегията за електрификация на марката – той стартира в един особено популярен и динамично развиващ се сегмент, какъвто е този на компактните SUV. За клиентите на Audi той предлага една ценово привлекателна възможност за навлизане в света на електрическата премиум мобилност.

audi

Q4 e-tron: комбиниран разход на електроенергия: 18.1 – 17.4 кВтч/100 км (WLTP) ); емисии CO₂*: 0 г/км

Q4 Sportback e-tron: комбиниран разход на електроенергия *: 17,8-17,1 кВтч/100 км (WLTP) ); емисии CO₂: 0 г/км

Q4 35 e-tron: комбиниран разход на електроенергия*: 17.4 кВтч/100 км (WLTP); емисии CO₂*: 0 г/км

Q4 50 e-tron quattro: комбиниран разход на електроенергия*: 18.1 кВтч/100 км (WLTP); емисии CO₂*: 0 г/км

Q4 40 e-tron: комбиниран разход на електроенергия*: 17.6 кВтч/100 км (WLTP); емисии CO₂ *: 0 г/км

*Данните за разхода на електрическа енергия и емисиите CO₂ могат да варират в зависимост от оборудването на конкретния автомобил. Ограничителна клауза за мощността: Максималната мощност е дефинирана съгласно UN GTR No. 21. В зависимост от индивидуалния стил на шофиране наличната мощност зависи от различни фактори, като външната температура, както и от температурното, или зарядното, или състоянието на подготвеност на високоволтовата батерия, или от нейната възраст. Всякакви отклонения от посочените по-горе параметри могат да доведат до намалена мощност. Наличната в момента мощност се изобразява на дигиталното табло на автомобила. Повече информация на audi.bg

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
audi 20.10.2021

Порше София Запад представя актуалната електрическа гама на Audi по време на BUILDINGSTYLE 2021

Скъпи приятели, Приключи набирането на фирми – участници в 18-то издание на Архитектурен форум BUILDINGSTYLE. Това са Хьорман България, Изовер […]

Прочети още
audi 25.06.2021

Audi потвърди: край на двигателите с вътрешно горене до 2033 г.

След съобщения в международните медии по-рано тази седмица, в които се посочва, че Audi планира да пусне последния си модел […]

Прочети още