Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Енергийно бедните търсят решение за високите цени на енергията в санирането

В условията на енергийна и икономическа криза, обновяването на сградите отново е на дневен ред като най-устойчивата и ефективна мярка за преодоляване на бедността. Програмите за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) обаче все още не са стартирали, а следващият отоплителен сезон вече е пред прага ни с нови, по-високи цени на тока и парното.

Как реагират енергийно бедните на тази криза?

Гражданско обсъждане, проведено на 27 май в НДК с подкрепата на международния проект „Справедлив енергиен преход за всички“ , потвърди твърдата позиция на професионалната общност, че мерките за обновяване на сградите са това, което се възприема най-добре от гражданите. А така също, че има най-сериозен положителен ефект върху сметките.

Представители на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, общинската мрежа ЕкоЕнергия и Центъра за изследване на демокрацията представиха резултати от социологически проучвания и фокус групи. Според резултатите гражданите не само са склонни да участват в програми за обновяване, но и да съфинансират изпълнението на проектите. На тази основа експертите обсъдиха конкретни политически препоръки, които участниците в дискусията анализираха и подредиха по важност.

Централно място сред препоръките заеха необходимостта от продължаването на програмите за саниране; включването на еднофамилните сгради в тях; подкрепата за домашни ВЕИ инсталации и подобряването на публичния транспорт.

Цените няма да станат по-ниски и следващата зима ще бъде трудна.

Това каза Дамяна Петкова (74 г.), живееща в жилище за социално настаняване в София. „Затова трябва да направим каквото можем, за да се защитим. Програмите за саниране са хубави, но стигат до малко хора. Трябва да има повече информация, разбиране за това какво може да се направи. Условията в жилищата не са добри, постоянно е влажно, през зимата отоплението е трудно и това се отразява на нашето здраве“, допълни жената.

Подобни събития са много отрезвяващи за хората, които се занимават с политики и често са откъснати от реалния живот.

Това сподели на свой ред изпълнителният директор на ЕнЕфект д-р Драгомир Цанев и уточни: „Желанията на гражданите са свързани с това да живеят по-добре и по-здравословно. Те са склонни да инвестират в това, стига да им се даде възможност. Промяната обаче не става от днес за утре, а за съжаление политическите решения, чиито резултати изискват време, у нас са рядкост. Имаме остра нужда от повече политическа воля и смелост, за да бъдат програмите за обновяване наистина полезни за повече хора.“

Следващата стъпка е политическите препоръки да бъдат обсъдени на редица професионални форуми. Сред тях е и предстоящата национална кръга маса „Устойчиво финансиране на проекти за енергийна ефективност и ВЕИ“. Окончателните препоръки ще бъдат представени на изпълнителната власт и медиите в края на лятото. А целта е да повлияят върху структурирането на програмите за финансиране в рамките на НПВУ и Оперативните програми.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Йордан Николов 21.04.2022

Йордан Николов: Не може да се изпълнява енергийно ефективно обновяване на сгради без проект!

По Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат инвестирани 1,2 милиарда лева в енергийното обновяване на жилищни сгради до 2027 […]

Прочети още
къщи 02.05.2022

Еднофамилни къщи също ще се санират с евросредства

Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски средства. Условието е те да се намират в 50-те големи […]

Прочети още