Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Еньовден е – празникът на ароматните треви и билки!

Еньовден

Днес е Еньовден. Български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. В различните краища на страната празникът е познат още като Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка. На същата дата православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Вярва се, че слънцето на днешния ден достига крайната точка на своя път към лятото, почива си и тръгва обратно към зимата. Затова и според народните представи на Еньовден започва далечното начало на зимата. Старите казват, че днес Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг. Но преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва в реките и езерата и прави водата лековита. После се отърсва и покрива земята със здравословна роса. Вярва се още, че сутринта на празника, когато изгрява, то „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.

Според народните вярвания различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила именно на Еньовден.

От стари времена на този ден хората излизат по високите места, за да ги огреят първите слънчеви лъчи. После се търкулват в росата или се измиват с вода от реките.
Според народната вяра болестите са седемдесет и седем знайни и една незнайна. За всяка болка си има билка. За незнайната — лек трудно се намира. 

На Еньовден се прави венец от седемдесет и седем билки и половина, като половината билка се слага за неизвестната болест.

Нарича се още билка-разковниче, защото се смята, че има способността да цери всички болести. Тази билка не се показва на всеки, а само на най-вещите баячки. Може да бъде намерена и откъсната със затворени очи, в потайната доба на Еньовата нощ, като до нея трябва да те отведе сърцето. Растението, което хванат ръцете ти, се разполовява на две и по този начин се вплита в еньовденския венец. 

снимки: РЕМО Етър

„По Еньовден се гадае за любов и женитба“

Един от най-старите обреди, който представлява колективно гадание за женитба, е напяването на китки. Обичаят има любовно-брачен характер и чрез него момите се опитват да научат какъв ще е бъдещия им любим или жених.

В Източна България и Странджа се изпълнява обичая Еньова буля. Неговите обредни действия целят гадание за женитба, наричане за здраве и плодородие. Малко момиченце между седем и осем години, облечено като булка, прибулено с червено було и с венец от билки на главата, обикаля домовете, нивите и лозята на хората. Енята задължително трябва да бъде носена, за да не допира земята. Обикновено докато обикаля селото и прилежащото му землище, тя маха с дългите ръкави на ризата си като с криле. В същността си обичаят Еньова буля е обредно разиграване на сватба. Младоженецът е Еньо—древна митична фигура, която се свързва със слънцето, затова и обредът се изпълнява по време на лятното слънцестоене.    „Бай, бабо, ле“

На Еньовден имен ден празнуват всички с имената:

Яна, Яни, Яница, Янка, Янко, Янчо Яне, Янета, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янислав, Янислава, Янита, Янис, Янина, Янин, Янаки, Деница, Денислав, Денислава, Деян, Деяна, Диана, Диан, Ивета, Ивет, Еньо, Енчо, Ивета, Ивет, Биляна, както и всички с имена на билки.

Честит празник!

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Благовещение 25.03.2022

Благовещение – празник на надеждата

Днес е Благовещение. Това е един от най-хубавите празници в християнството, на който се почита едно от най-големите тайнства – […]

Прочети още
02.06.2022

Идеи, с които да превърнем всяка тераса в летен оазис

Всяка тераса може да се превърне в истински летен оазис за собственика си. Нужни са само желание и малко старание. […]

Прочети още