ЕС ще открие външните си граници на 1-ви юли, но не бърза да пуска граждани на САЩ, Бразилия и Русия


ЕС затвори своите граници за повечето страни по света от средата на март, но от 1-ви юли започва процеса по отварянето им.

Решението за това на гражданите на кои държави ще бъде разрешено да посещават ЕС се очаква в началото на следващата седмица. Американските граждани навярно няма да бъдат в списъка, тъй като САЩ все още не са успели да поставят под контрол разпространението на коронавируса. Доналд Тръмп забрани на гражданите на повечето страни от ЕС да влизат в САЩ през март, а настоящото решение на Брюксел е тежък отговор на това как американският президент се справя с разпространението на заразата.

Въз основа на това колко успешно една или друга държава се сблъсква с пандемията, ЕС в момента обсъжда два списъка с приемливи посетители. В двата списъка на одобрените държави присъстват Чили, Уганда, Куба и Виетнам, но отсъстват САЩ, Бразилия и Русия.

Представители на ЕС подчертаха, че критериите за включване в списъка с научни, а не политически. Освен това списъкът ще се преглежда на всеки две седмици, като се вземат предвид новите данни за инфекции. Основната насока е показателят на ЕС за инфекции на 100 000 души, който към момента е 16. За сравнение сходният показател в Русия е 80, в САЩ – 107, а в Бразилия – 190.