Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Ето кои родни плажове посрещат туристи под „Син флаг“ тази година

син флаг

Със „Син флаг“ – знакът на престижното международно отличие за качество и безопасност, плажовете на Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Поморие, Дюни, Аркутино, Созопол, Златни пясъци и Слънчев ден тази година посрещат родните и чуждестранни туристи.

За отличието се кандидаства ежегодно. Всяка година жури от Българско движение „Син флаг“, а след него и Международното жури при Фондацията за екологично образование, разглеждат кандидатурите за отличаване на чистите и безопасни плажове и марини.

Сертифицирането по програмата „Син флаг“ предсотавя възможност всички плажове да сверят политиката си на управление със световните стандарти и да премерят сили помежду си. Общо 32 критерия, които се изпълняват, са свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование. Има и такива за чистота, услуги, удобство и безопасност на летовниците.

Един от плажовете, който за пръв път тази година влезе в листата на „отличниците“ е „Харманите“ в Созопол. А от местната управа се похвалиха, че за пръв път ще има и нощно осветление по цялото протежение на ивицата. Крайбрежната алея пък е разчистена и от нея са премахнати всички будки и павилиони, които години наред създаваха недобро впечатление.

Плаж „Харманите“, Созопол
„Син флаг“ тази година се вее още по плажовете:

Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Юг, Слънчев бряг – Централен; Созопол-Централен; Несебър-Юг; Свети Влас – Нов; Поморие-Изток; Дюни и Дюни-Юг; Аркутино, Златни пясъци и Слънчев ден.

Първият награден плаж в страната е бил в Слънчев бряг през 1995 година. А абсолютен първенец за българското черноморие, който 25 поредни години е носител на престижната международна награда Син флаг, е плажът Дюни.

Към момента в България има само една марина, отговаряща на световните стандарти и отличена със „Син флаг“ – тази в Свети влас.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
дестинации 11.06.2021

Топ 10 на туристическите дестинации в Европа за 2021 г.

Топ 10 на туристическите дестинации в Европа е класацията, която, ако не ви накара да стегнете куфарите веднага, то ще […]

Прочети още
кула 22.06.2021

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Ефирна, плаваща, но едновременно с това и носеща се във въздуха кула ще бъде най-новата забележителност в Шенжен. Екипът на […]

Прочети още