Ето кой ще изпълнява проекта за Небет тепе в Пловдив

След две години - разходка по стените на Филипопол


небет теп

Избран е изпълнител за реставрирането на археологическите комплекси Небет тепе, подходите към него и Източна порта. Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ ще се изпълнява от консорциум „Филипопол 2020“. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ включва три обекта. Това са Археологически комплекс Небет тепе, подходите към него и Източна порта на Филипопол. Избраният консорциум ще изпълнява и трите. Очаква се в срок до 120 дни да изготви и представи технически проект за консервация, реставрация и експониране на обектите. Според срокът за строителство пък двете туристически атракции трябва да бъдат изцяло завършени за около две години.

Стойността на договора за проектиране, авторски надзор и СМР е 6 996 594 лв. с ДДС. Одобрената обща стойност е 8 012 202,52 лв. От тях 6 009 151,89 лв. са евросредства по ОП „Региони в растеж“, а 2  003 050 лв.  трябва да осигури община Пловдив.

Първият проект за Небет тепе беше изготвен през 2010 г., но тогава той не успява да спечели финансиране. През 2014 г. имаше втори неуспешен опит, след като не получи финансиране по Норвежкия фонд, а и не бе припознат от пловдивчани. В началото на миналата година беше проведено публично обсъждане за визията на трите обекта, включени в проекта. Предвижда се археологията на Небет тепе да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи.

В консорциум „Филипопол 2020“ участват „Терасист“ ООД, „Стройекспрес-НН” ООД и ПМ „Архитекти” ЕООД.

Вижте още: