Евтина и уютна хижичка в гората


Компактна къща за отдих, проектирана от Zecc Architecten, се намира в селските райони на север от Утрехт. Къщата е построена от дърво и разполага със специална фасада от щора с прозорци към зелената градина. Дизайнът е реализиран със специално сътрудничество между Zecc и интериорният дизайнер Роел ван Норел. Zecc проектира основната концепция за къщата, а след това Роел ван Норел е разработил плана до най-малките детайли.

Къщата е заменила съществуваща градинска къща, чиято основа се използва отново и съществуващите контури са отправната точка на новата къща. Архетипната къща е проста: покрив от каменни плочи, комин и дървена облицовка от червен кедър. Къщата безпроблемно се влива в пейзажа благодарение на употребата на естествените материали. Проектирането и интериорният дизайн, както и реализацията са направени от „една ръка“. Това доведе до безпрецедентно високо ниво на изработка.

Усъвършенстването на тази къща е в асиметричния дизайн в детайлите и интериора. Къщата е напълно затворена от едната страна, като плочите се поставят вертикално на фасадата. Другата страна се отваря към зелената градина и е оборудвана с подвижни прозоречни капаци. По този начин слънчевата светлина прониква в интериора при желание на обитателите. Хоризонталните летви на щорите продължават в облицовката на вилата, така че когато щорите са затворени, къщата получава напълно затворен характер. Предната част е напълно прозрачна и има здрава стоманена фасада. 

 

Структурата се състои от четири греди с решетка. Рамката на изцяло остъклената западна фасада е изчерпана от зрението, като е поставена в зоната на гредите. Предната секция се използва като кухня, дневна и трапезария, а в задната част е разположена спалнята. Пространството може да бъде отделено от плъзгащи се панели. Над зоната за спане се прави малък мецанин.

Източник: arch2o.com