Фабрика произвежда керемиди, които служат за убежище за птици


С 55% от населението на света, живеещо в градски райони, за птиците става все по-трудно да изграждат гнездата си. Ето защо можем да видим такива върху статуи, улични лампи, первази на прозорци, алеи…

За никого не е изненада, че популациите от птици страдат от урбанизацията. За щастие, една компания инициира творчески дизайн за убежище за птици, което да им помогне да виреят в градска среда.

Klaas Kuiken, холандската компания, създаде керемида, която също функционира като къща за птици.

Тя е била тествана от природозащитатната организация Afyon и Регионалната дирекция на националните паркове, чиято обратна връзка помага да се завърши дизайна. Сега компанията произвежда пет различни модела за настаняване на различни видове птици.

Гнездото осигурява вентилация, не позволява на птиците да се промъкват под покрива и помага да се поддържа гнездото чисто след размножителни периоди. Това също може да осигури защита и от хищници. Къщата за птици се прикрепя към керемидите със специален вид лепило, устойчиво на екстремни температури.

Колкото и готино и практично да изглеждат къщите за птици за покриви, много хора критикуваха идеята. Някои коментират, че изпражненията на птиците ще се появят навсякъде, докато други се притесняват, че къщите ще станат твърде горещи, тъй като слънцето бие на покрива през летните месеци. Това е една от причините повечето къщички за птици да са от дърво.

Инструкциите на уебсайта препоръчват да поставите къщата за птици от северната или източната страна на къщата, както и да ги поставете по-ниско на покрива, където има по-добра вентилация.

Ето как да поставите къщата за птици стъпка по стъпкa: 

  1. Изберете къде ще бъде поставена керемидата на къщата за птици, след което премахнете текущата керемида и плочките отляво и отгоре.
  2. Поставете кутията за гнездо на повърхността на покрива срещу керемидите от дясната и долната страна.
  3. Поставете къщичката за птици над кутията за гнездо. Това е най-лесно с движение отдолу нагоре. Ако не сте сигурни в стабилността, се препоръчва да фиксирате плочката с помощта на пирон или винт.
  4. Поставете керемидите вляво и отгоре, така че кутията за гнездо да бъде напълно затворена.

Вижте повече във видеото.

Вижте още:

Отседнете в модерен хотел в древна глинена фабрика

Стара захарна фабрика в Бруклин става на офис сграда