Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Фахверк – или какво е полудървена архитектура?

Противно на това, което някои хора погрешно смятат, полудървената архитектура не е стил, а строителна техника. Приема се, че началото й поставят немските строители, а главната й отличителна черта е видимата част от дървената конструкция/скеле на сградата, умишлено оставяна като акцент. Всъщност първите полудървени сгради се появяват в Баврия в началото на 13-ти век. С времето, разбира се, тази мода завладява цяла Германия, Европа и… света! А кои са основните й характеристики и как се е развила във времето, ще се опитаме да обобщим тук…

фахверк архиутектура
Снимка: Къща от Германия. Фотограф: Achim Halfmann/Unsplash

Според автора Анджелина Уитман „методът на изграждане с полудървена конструкция е името, дадено на дървената конструкция, която е съчленена хоризонтално, вертикално и наклонено и образува здрав и завършен „скелет“ чрез монтажа на дървени греди. Само това. Това е настоящата концепция. Но тя може да се променя според историческия период или дори според концепцията на немския термин – фахверк (fachwerk)“.

Ще е то фахверк?

В буквален превод терминът означава „отделоизработване“. Техника при строителството на сгради, при която паянтовата конструкция, използвана за строежа, умишлено се оставя частично видима на повърхността на сградата след завършване на строежа. Т.е. представлява дървена скелетна конструкция, образувана от система от хоризонтални и вертикални греди. Те са свързани ставно във възлите със скоби, като по този начин образуват ферма от четириъгълници („отделения“). Тези четириъгълници се запълват с камъни, тухли, глина (кирпич) и други материали.

Снимка: Къща от Германия. Фотограф: Leonhard Niederwimmer /Unsplash

Наред с носещите конструкции – скелетните стълбове, хоризонталните греди на междуетажните плочи и подсилващите скоби, фахверкът играе декоративна роля и пести строителен материал. С годините, в хода на развитието си конструктурните елементи на фахверковата сграда постепенно се превръщат в своеобразен орнамент. Краищата на носещите греди, които се показват на повърхността на стените, показват вътрешната структура на сградата.

В по-стари източници се посочва, че тези строителни методи възникват в резултат на преосмисляне на техниката за издигане на укрепления от древните римляни в завоюваните от тях земи на франките и галите. Гало-римските строители сглобявали дървени конструкции, след което ги запълвали с камъни или тухли с циментов разтвор, подобен на „римския бетон“. А вертикалните стълбове, подпорите и хоризонталните пръти не били замаскирвани, а извеждани на повърхността на стените. Зидарията била варосвана с вар и креда, а дървеното скеле било оставяно в естествения му дървесен цвят. Това създавало особено впечатление за контраст между дървесинния цвят и белия цвят на зидарията и по този начин скелетната конструкция на сградата се превръщала в декоративен мотив. А строителите се надпреварвали все повече в създаването на най-сложните декоративни модели.

Фахверкова къща в Амстердам. Рисунка от Клас Янсон Висхер. 1608 – 1625 г.

Развитие на техниката с добавянето на декоративни елементи.

Постепенното натрупване на опит в строителството, усъвършенстването на уменията на дърводелците, както и стремежът за икономия на дървесина и други фактори довели до широкото използване на фахверковия строителен метод и в Нидерландия, Саксония, Прусия, Франция, Чехия и Моравия.

Богатите жители на градовете запълвали междинното пространство в дървената скелетна конструкция с резбовани дървени панели. А най-широката употреба на резбовани орнаменти датира от края на 16-ти и началото на 17-ти век.

Прилагането на тази техника в строителството безспорно придава характерната красота и уникалност на всяка сграда – факт, който води до объркването на техниката с архитектурен стил.

Появата на „фалшификатите“

Постигането на безспорна естетика при строителството на полудървени къщи с красиво орнаментирани рамки съвсем естествено води възникването на „фалшиви фахверки“ в наши дни. Става въпрос за строителство, при което дървените греди не са част от скелето, а са залепени към фасадата. В този случай те не отговарят на структурната функция, а служат само като декоративни елементи за имитация на популярната строителна техника.

Новопостроени фахверкови къщи в рибарското селище в Калининград, Русия.

В статията си „Fachwerk, a técnica construtiva enxaimel“ (посветена на техниката за изграждане на полудървени конструкции) Уитман демонстрира, че фахверкът се е развил с течение на времето, зачитайки съществуващите технологии и материали във всеки контекст. Ако през Средновековието това се е правело от гилдиите на занаятчии или фермери, използващи основно дървен материал за направата на обков, след индустриалната революция, с появата на нови инструменти и материали, съвсем естествено към техниката се добавят и други елементи, пише тя.

Къщата на Велти Хофман във Веденсвил, Швейцария

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

02.03.2023

Какво е пасивна архитектура – основни характеристики на пасивната сграда

Когато говорим за пасивна архитектура, имаме предвид сгради, които най-често определяме като „самодостатъчни“ – т.е. сгради, способни да осигурят комфорт […]

Прочети още
покрив 21.06.2022

Покрив за пример: красиви дизайни от света на покривната архитектура

От покрив до покрив има разлика… А изборът какъв ще бъде дизайнът на покрива на една сграда е точно толкова […]

Прочети още