Фън шуй съвети за хармоничен дом


Ето как да пренаредите мебелите в дома си или да промените интериора според правилата на китайското учение фън шуй, за да се чувствате по-спокойни и доволни.

Холът – мястото за среща на семейството и гостите

Канапето трябва да е до стена, така ще имате чувство на сигурност и ще можете по-добре да си почивате.

Светлината е много важна в тази стая. Изберете възглавници и кувертюри в светли цветове. Без пердета и щори ще влиза повече светлина.

По-малко мебели и без излишни украшения – така енергията тече по-добре. Масивните дивани и секции затрудняват движението на позитивната енергия, което провокира по-лесната ни умора.

Водата и камъните подобряват климата в хола. Сложете малко шадраванче, най-добре в източния ъгъл. Ромонът на водата ще ви действа успокояващо. Наредете камъни и минерали около телевизора и музикалната уредба, за да неутрализирате облъчването.

Не слагайте растения с остри листа в хола, такива форми смущават хармонията. Поливайте ги редовно, защото изсъхналите листа са мъртва енергия.

Спанята – кътчето за комфорт в дома ви

Трябва да имате пердета или щори, за да затъмните стаята. Според фън шуй сънят спада към ин от двойката ин и ян (женското и мъжкото начало).

Ако тръбите на парното отопление минават зад леглото, ще смущават съня ви, но можете да сложете парче розов кварц за защита.

Ако спите с крака към вратата, можете да имате кошмари. Не окачвайте картини или полици над главата си, подсъзнателно ще се страхувате да не паднат върху вас.

Внимателно избирайте картините. Спалнята е интимно място. Не слагайте снимки на деца или починали. Най-добре е да са изображения на двойки. Две парчета кварц или сватбената ви снимка в югоизточния ъгъл на спалнята ще активират партньорството.

Не е добре да слагате никакви огледала в спалнята. Там потокът на енергията трябва да се успокои. Огледалата, поради отражението, ви карат да сте активни. Ако все пак имате такова, ви съветваме да го покривате, когато си лягате.

Кухнята – мястото за екстаз на тялото и душата

Елементите огън и вода са представени от печката и мивката. Липсващите елементи въздух и земя ще постигнете, като боядисате стените с неутрални цветове – например млечнобяло или нежно жълто.

Можете да сложите саксии с подправки и да ги поставите между печката и мивката, те разделят конфликтните елементи. Да сложите дървена лъжица между печката и мивката също действа добре.

Мястото за хранене в кухнята трябва да е уютно и удобно. Сложете стабилна дървена маса, тя е приканваща за разлика от стъклените, които изглеждат нестабилно и отклоняват вниманието от храната.

Настроението ни при готвене влияе върху качеството на храната. Който готви в спокойна атмосфера и с ведро настроение, прави нещо добро за себе си и семейството си.

Не можем да избегнем миризмите в кухнята. Ако обаче мирише неприятно, се излъчва отрицателна енергия. Затова проветрявайте често и изхвърляйте редовно боклука.

Банята – мястото за релакс

Тук изтича много вода и с това много енергия от жилището. Затова винаги затваряйте вратата и сваляйте капака на тоалетната чиния, когато пускате водата. Капещите кранчета изнервят, а според фън шуй така изтичат и парите от къщата. Затова – поправете ги!

Можете да сложите по пода в банята камъни и кристали, те ще уравновесят енергията. Подходящи са и хавлии в червено, жълто или оранжево.

В банята има много изкуствени материали, а фън шуй препоръчва естествените. Затова сложете камъни, дървени елементи, например скари под душа или керамика. Така ще се погрижите да създадете повече хармония.

Проветрявайте редовно, за да няма влага. Ако нямате прозорец в банята, задължително трябва да имате вентилатор и е добре да поставете на няколко места кристали за стимулиране на потока на енергията.

Увеличете оптично помещението с огледала. Повърхността им трябва да е гладка и без повредени места. Не са подходящи мозаичните огледала или плочки, защото „раздробяват на части” наблюдателя – затова най-добре е кръгло огледало на вратата.

 

Вижте още: