Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Фандъкова: Княжевският лифт може да се възстанови

лифт

Имаме проучване, което доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение. Това е и единственият вариант, при който възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на последната сесия на Столичния общински съвет. „Ще разчитам на всички вас за довършване на тази знакова за София кауза“, обърна се към общинските съветници тя.

Фандъкова напомни също, че Столична община спечели съдебната процедура със собственика на лифтовете. Направено е и обследване с външни експерти, което да предложи начини за възстановяване на Княжевския лифт.

За Княжевския лифт:

Това е първият кабинков лифт в България, построен през далечната 1969 г. Изпълнител на проекта е била австрийска фирма на „Братя Гирак“.

Началната му станция е в кв. „Княжево“ на 744 м надморска височина и стига до „Копитото“ на 1348 м. н. в. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за около 11 минути. Капацитетът на лифта е бил транспортиране на около 600 души до планината Витоша за един час.

След повреда на лифта, когато въжената линия напълно блокира, в началото на 90-те години съоръжението е спряно и оттогава очаква нова страница в историята си.

Днес, заради ценния алуминий, голяма част от кабинките му липсват – ограбени са много скоро след спирането му.

снимка: архив, БТА

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!княжевски лифт 02.04.2021

Възможно ли е възстановяването на Княжевски лифт?

Столичната община ще възложи обследване на техническите възможности за възстановяване на Княжевския лифт. Възлагането е в рамките на съществуващите фундаменти […]

Прочети още
лифта 26.03.2021

Започва ремонт на лифта на Карандила

До края на годината ще започне ремонт на лифта за Карандила. Ремонтът ще струва близо 2 милиона лева, като парите […]

Прочети още