Фандъкова: В Борисовата градина няма да се строи


„Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в общинския съвет ще подкрепи най-консервативния подход при изготвянето на новия Подробен устройствен план на Борисовата градина и второ ако това не се случи, ще върна решението“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод обвиненията на общинския съветник Марта Георгиева, че по план там се предвижда голямо застрояване, предаде БГНЕС.

„Моята позиция като кмет е категорична и ясна, а именно – запазване на Борисовата градина във вида, в който я познаваме. Гарантиране, че там няма да се строи. Имам ясна позиция и по отношение на базата на „Спортна София“ и конната база, които ще настоявам да останат там, където са. Климатични училища нямат място там. Съществуващите стадиони трябва да се реконструират в съществуващите им граници, за да се гарантира безопасността на хората“, допълни столичния кмет и подчерта, че предстои да бъдат обсъдени всички предложения на арх. Ковачев, който е изработил новия план на парка. Едва след като бъдат събрани мненията и предложенията на граждани, организации и експерти, те ще бъдат обсъдени и от общинските съветници.

„Ще се застроява, ако общинските съветници, които пишат тези неща гласуват това да се случи. Те са политици, те взимат решенията. Нека да кажат, че ще подкрепят най-консервативния подход и аз ще им благодаря“, заяви още Фандъкова . По думите й в последните години общината инвестира във възстановяването на Борисовата градина, в която не е допуснато застрояване.

Градоначалникът коментира и сигнала на БСП, в който те твърдят, че ГЕРБ усвояват европейски средства в размер на 2 млн. лева чрез ремонт на столичното 70-то училище в кв. „Модерно предградие“ като плащат 52 лв. на кв. м. за дъбов паркет и 53 лв. на кв. м. за луксозен теракот. „В момента се изпълняват 25 обекта от общо 26, като дейностите се извършват от 21 различни фирми. При една от фирмите, която изпълнява два обекта, действително има непрекъснати проблеми. Контролира се ежедневно и се предприемат всички мерки, които са по договор, преди всякакви сигнали. Не чакаме сигналите на БСП, а си вършим работата така, както трябва. В момента се налагат санкции на фирмата. Ако тя не се справи с проблемите, ще бъде прекратен договорът й“, заяви още Фандъкова.

Тези коментари столичният кмет направи по време на инспекцията си във втора АГ „Шейново“, където от средата на април се санира сградата на лечебното заведение, прави се ремонт на покрива и се подменят ВиК и отоплителната инсталации. Всичко това струва около 855 000 лв.

„Да се надяваме, че наесен ще имаме изцяло санирана общинска болница. Миналата година около 2 млн. лв. инвестирахме в общински болници и ДКЦ-та, тази година сме предвидили общо 4 млн. лв. инвестиции в сгради и апаратура. Най-голямата инвестиция е за болница „Шейново““, коментира още тя и добави, че след ремонта лечебното заведение ще спестява над 25% от разходите си, които ще може да инвестира в персонала, който е помогнал от началото на годината там да проплачат над 850 бебета.

Стана ясно още, че в рамките на тази година ще бъдат закупени нови 5 ехографа за пет ДКЦ-та.

research symptoms