Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

FILI – най-големият проект за регенерация на градската среда в Европа

регенерация

FILI има за цел да създаде нови градски сценарии преди провеждането на 25-те Зимни олимпийските игри в Милано и курорта Кортина през 2026 чрез поредица от интервенции за устойчиво преустройство.

С инвестиция от около един милиард евро FILI се превръща и в най-големия и един от най-амбициозните проекти за градско възстановяване в Европа.

Проектът предвижда регенерация на градски и извънградски територии с обща площ от над 2 милиона кв.м. в Ломбардия, регион в Северна Италия. Предвидени са серии от интервенции, фокусирани върху антропизация на територията, развитието на инфраструктурата и насърчаване на устойчивостта.

Проектът, представен от Fnm, Ferrovienord и Trenord в сътрудничество с администрацията на регион Ломбардия, предвижда преустройство на железопътните възли и поредица от авангардни архитектурни проекти и екологични практики.

Сред тях са дълга над 70 км „супер велоялея“ от ж.п. гара Кадорна до летище Малпенса. „Това е истинска инфраструктурна ос, фокусирана върху устойчивост за градска мобилност. Интегрирана е от различни системи за услуги, насочена към мобилността, туризма и обществените зони“, обясняват от Fnm Group. Тя е специално проектирана така, че да бъде „преплетена“ и да взаимодейства с другите мрежи на обществения транспорт. По този начин ще действа и като „истински инструмент за опазване на околната среда“.

„Гората“ е друга впечатляваща част от общия план за развитие на средата. Ще бъдат засадени и наново залесени общи площи от над 400 000 декара земя. Впечатляваща работата, основана на концепцията „по-близо до природата“, ще обхване всички железопътни гари от региона. Насочена към подобряване на комфорта на потребителите на железопътни услуги, както и на цялостната устойчивост на околната среда, „новата“ гора ще бъде шест пъти по-голяма от Миланската катедрала Дуомо. За целта ще бъдат засадени 800 000 дървета.

Реализацията на проекта предлага и нови зелени градски сценарии и подобрена ос Милано – Малпенса (едно от трите международни летища в близост до италианския град). Станциите на Милано Бовиса, Сароно и Бусто Арсицио и прилежащите райони също ще се възползват от инвестицията.

Снимки и източник: FILI – FNM Group

06.07.2021

Защо въглеродният данък е най-ефективният ценови сигнал за строителния сектор в ЕС?

Въглеродният данък, използван за отопление на европейските сгради, е най-ефективният ценови сигнал за декарбонизация на европейския сграден фонд, който отчаяно […]

Прочети още
строителство 05.07.2021

Новите „зелени“ технологии в китайското строителство и архитектурата

Иновативните екологични технологии навлизат все повече в китайското строителство и архитектура. А последните новости бяха представени от близо 500 компании […]

Прочети още