Фонда на фондовете и Райфайзенбанк подписаха споразумение за 113 млн. лева в подкрепа на българския бизнес


Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете) подписа гаранционно споразумение с Райфайзенбанк (България) по гаранционния инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19”.

Инструментът е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. , съфинансирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС.

Предоставеното финансиране по програмата ще подкрепи ликвидните нужди и проекти на български микро, малки и средни предприятия, засегнати от последствията от пандемията COVID-19.  

Схемата предвижда Фондът на фондовете да осигури гаранция до 80% на ниво индивидуален кредит. С подписаното споразумение Райфайзенбанк  ще може да отпусне кредити на обща стойност до 113 млн. лева при преференциални лихви, облекчени изисквания за обезпечение и възможност за предоставяне на лихвена субсидия до 1 година.

Благодарение на подписаните споразумения с български и международни финансови институции, Райфайзенбанк предоставя на българския бизнес финансиране при облекчени условия за над 200 млн. евро за справяне с последствията от COVID-19.

 

Вижте още:

Фондът на фондовете ще кредитира проекти за намаляване на битовите отпадъци

42 млн. лв. антикризисен ресурс от Фонда на фондовете вече е на пазара