Франция обяви международен архитектурен конкурс за Нотр Дам


Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция организира международен конкурс по архитектура за възстановяването на кулата стрела на парижката катедрала „Нотр Дам“, която бе унищожена в пожара понеделник вечерта, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Целта е църквата „да се сдобие с нова кула стрела, която е пригодена към техниките и предизвикателствата на нашето време“, заяви Филип след извънредно правителствено заседание, посветено на възстановяването на „Нотр Дам“.

Френският премиер каза, че властите още не разполагат с оценка колко ще струват възстановителните дейности. Вчера президентът Еманюел Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена до пет години. Архитекти-експерти, обаче обориха това твърдение и заявиха, че необходимото време за реставрация ще е много повече от обещаното.

„Това очевидно е огромно предизвикателство, историческа отговорност“, заяви премиерът Едуар Филип.

Парижката прокуратура съобщи, че разследващите причините за пожара още не могат да влязат в катедралата от съображения за сигурност. Днес разследването ще продължи с разпити и ще трае докато не се разкрие истината и не се установи причината за пожара. Вчера са били разпитани около 30 свидетели, включително охранители и работници на фирми, които участват в обновяването на катедралата.

Източник: novini.london