Франция се сдобива със страхотен тропически парк


Тропически рай от водопади и растения бе забелязан в проектите на Coldefy & Associates носеща звучното име Tropicalia. Очаква се това да е най-голямата закрита тропическа оранжерия в света Предложението е паркът да бъде изграден в Па-де-Кале, Франция, а нейната площда надхвърля  20 000 квадратни метра. тя също така ще бъде енергийно ефективна и ще рециклира един вид топлината като ще е облицована под двоен изолиран купол. Проектът струва 62 милиона долара и ще включва разнообразни тропически пейзажи, изпълнени с флора и фауна и свързани с пешеходна пътека с дължина от 1 километър.

Проектът е създаден в сътрудничество с енергийната компания Dalkia, той има за цел да впечатли с огромния си размер и енергийна ефективност. „Tropicalia е представен от Coldefy като „балон на хармония „, перфектно интегриран с местната среда и снабден с невероятна иновация: проектът е автономен производител на енергия чрез използването на двоен купол, създаващ въздушна камера нагрята от парников ефект“, пишат архитектите.

В допълнение към двойно изолираните стъклени куполи, които ще бъдат изработени от стомана и ETFE пластмаса, оранжерията ще бъде частично вградена в земята, за да се възползва от естествената изолация и да осигури стабилна вътрешна среда целогодишно. Излишната топлина може да бъде рециклирана за използване в съседни сгради.

В допълнение към тропическата флора и фауна, която включва висок водопад от 25 метра и басейн с олимпийски размери с амазонски риби, Tropicalia също така разполага с аула, ресторант, спални помещения и закусвалня и изследователска зона с конферентна зала, лаборатория и клиника . Строителството по проекта трябва да започне другата година и да отвори врати през 2021 г.

Източник: Inhabitat.com