Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Французите „сигурно са полудели“ – бум в продажбата на замъци

замъци

Да си позволиш живот в замък отдавна е мечта, дори утопия за много французи. Но се оказа, че много от тях вече не се страхуват да рискуват. Въпреки кризата от коронавирус, след години на пълен застой, продажбите на замъци и имения във Франция са се увеличили многократно.

Продажбите на замъци и имения във Франция са скочили през последната година с над 15%.

Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Mercure Group, цитирани от френското издание „Фигаро“. А трите затваряние на Франция заради световната пандемия се оказват стимул за раздвижване на този тип имоти. Желанието на французите за живот извън градската шумотевица, за много зеленина, обширни дворове и просторни стаи, рестартира умиращият от години пазар на скъпите имоти.

Според изданието основните купувачи са парижани, които най-трудно са изкарали локдауните и са имали жизнена нужда да избягат. Експертите по недвижими имоти определят раздвижването на този пазар като „луд период“.

Според данни на друга агенция, специализирана в продажбата на имоти в провинцията (замъци, селски къщи и вили), от юни миналата година до сега за един луксозен имот извън града често се явяват дори няколко кандидата. Нещо, което “никога не се е случвало досега”.

Кой може да си позволи замък?

Въпреки че „замък“ звучи много шик и още повече – скъпо, се оказва, че да притежаваш замък във Франция не означава задължително, че трябва да платиш над милион евро. Проучване на „Фигаро“ показа, че някои красиви резиденции или малки отдалечени замъци могат да се купят и за около 350 000 евро. И обратно – колкото повече имотът се доближава до Париж, толкова повече и цената се увеличава, надхвърляйки няколко милиона евро.

П.П.

Между другото, с бърз поглед към която и да е онлайн платформа за продажба на имоти в България, бързо ще установите, че цените на къщи с площ от 200-250 кв. м и двор от около 1 декар в столичен квартал като Княжево например, могат значително да надхвърлят цената на замък във Франция. 😉

заглавна снимка: Château de Fontainebleau /wikipedia/

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Вишеград 17.05.2021

Започват разкопките на уникалния замък Вишеград край Кърджали

Днес започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали. Уникално запазеният средновековен паметник е разположен живописно на брега на язовир Студен кладенец […]

Прочети още
19.09.2019

Замъкът от „Имението Даунтън“ вече се дава под наем

Фенове на „Имението Даунтън“, кралското семейство, замъците и кралския начин на живот – ликувайте! Защото на 29 ноември ще имате […]

Прочети още