Футуристична вила е вдъхновена от формата на раковина


Базираното в Торино дизайнерско студио Wafai Architecture разкри невероятен дизайн на дом, който е вдъхновен от органичната форма на обикновена раковина. Със своя тръбен обем и привличащи светлината пролуки, дизайнът на скандинавския дом Seashell не само е вдъхновен от природата, но и разчита на няколко устойчиви характеристики като рециклирана дървена облицовка, за да намали въздействието върху околната среда.

Основателят на студиото –  Абдул Сатер Уафай стана известен със своите ефектни концепции за къщи, които успяват да съчетаят най-доброто от авангардния дизайн с устойчивостта. Концепциите му обикновено се фокусират върху органични и причудливи форми, както и изобилие от естествена светлина. Всъщност, според архитекта, предпочитаният от него метод за създаване на устойчиви структури е да включва няколко пасивни функции вместо прехвалени продукти. „Устойчивостта е страхотна, когато се постига пасивно от дизайна (пасивно охлаждане, естествена светлина при необходимост и т.н.), а не от недостъпна технология“, обясни Уафай пред Design Wanted в скорошно интервю.

Новата концепция Seashell House представлява тръбен обем с различни разрези, които пропускат естествена светлина в интериора. Удължената структура ще бъде направена от рамки от дървен материал, за да се създаде криволичеща форма. Външността ще бъде облечена в рециклирана дървесина, спасена от различни местни ресурси. Нарязана на заоблени парчета, дървесината е в различни нюанси на сиво, черно и бяло за шарен вид наподобяващ рибни люспи.

Извивките продължават в целия интериор, който е разделен на три основни пространства, всички с минималистичен вид. Сърцето на дома съдържа дневна, кухнята и трапезарията, всички осветени от масивен кръгъл прозорец. Наред с изобилието от естествена светлина, тези пространства и спалните се възползват от отворени разрези на тавана, които позволяват на висящи растения да падат в жилищните зони – уникална функция, която безпроблемно свързва къщата с нейното обкръжение.

Влизайки в централен двор през големи плъзгащи се стъклени врати, бъдещите жители ще могат да се насладят на частно открито пространство. Вътрешният двор съдържа кръгъл басейн, както и кът за хранене и забавление на открито.

Източник: Wafai Architecture, Inhabitat.com