Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Галин Григоров – областен управител на Русе: Очакваме първата копка на строежа на магистралата Русе – Велико Търново през пролетта

Интервю на Силвия Петкова

Снимки:1ъм1

Господин Григоров, искам да започнем разговора ни с тема, която касае изключително много както русенци. На какъв етап е проекта за магистралата Русе – Велико Търново и кога могат да се очакват реални действия по изграждането й?

Към настоящият момент се извършват парцеларните планове и очуждителните процедури. Нещата вървят в срок и вярвам, че в рамките на следващите до два месеца всички очуждителни процедури ще приключат успешно. Това което трябва да се случи през тази седмица е да бъдат избрани изпълнителите за работния проект и дейностите по магистралата.

Кога в най-оптимистичен вариант може да се говори за евентуална първа копка от строежа на магистралата?

Според сегашните планове, ако всичко е наред можем да говорим за първа копка по първите два лота през късната пролет. Говорим за два от най-натоварените и тежки участъци – тези между Русе и Бяла и околовръстното на Бяла. Споменавайки бъдещата магистрала, трябва да припомним, че има идея нейното начало да съвпада с още един мост който да свързва Русе и Гюргево. В идейния проект е заложена връзка съм този мост. Става дума за участък, който се намира на около 3 километра от сегашният Дунав мост по пътя в посока Силистра. Там ще бъде изграден пътният възел.

Сарийски мост

Има ли развитие по тази идея или още се говори за нещо, което евентуално може да се случи, но в бъдеще време?

Преди дни бях на среща в Окръжен съвет Гюргево и там отново обсъждахме въпросът с изграждането на втори мост между двата града, тъй като сегашният е изключително натоварен и трудно поема целия трафик, който преминава ежедневно по него. Имаме подкрепа от председателя на Окръжния съвет в Гюргево и новия кмет на общината този втори мост между Русе и Гюргево да се случи. Въпросът има подкрепа и от техните евродепутати. Те са обещали съдействие, за да може да се изготви проект, който евентуално да се финансира през този програмен период. Трябва да уточним обаче, че за да има втори мост, трябва да има решение на Министерските съвети на България и Румъния. За съжаление това не е в компетенциите на областните администрации.

Ние обаче ще продължим да работим за това мостът да бъде приоритет и да стане факт. Обсъждаме това вече 3 години с румънските ни колеги, но заради честата смяна на правителства в Северната ни съседка, въпросът се отлагаше във времето. Сега обаче има воля нещата да се случат. Още повече, че в новия програмен период ще има доста средства по програмите „Транспорт“ и „Регионално развитие“. Важното е, че има воля и от страна на двете правителства.

Този мост наистина ще помогне да разтоварването на Дунав мост 1, който както стана ясно през последните месеци не е в много добро състояние и има нужда от спешен ремонт.

Да, така е!  Към момента се работи по документацията по проекта за ремонт на моста от българска страна. По първоначални данни, сумата, която ще е необходима за това е около 30 милиона лева. Ремонтът ще отнеме доста време, което неминуемо ще затрудни преминаването по моста, защото ще се наложи регулиране на движението от двете страни. Това е и една от причините, да се постави отново въпроса с възстановяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево, за да може да се облекчи поне малко преминаването на товарните автомобили.

Има инвеститорски интерес от румънски бизнесмен. От Окръжен съвет Гюргево поеха ангажимент да потърсят и проведат разговори с потенциални инвеститори, защото това е един от вариантите, но тепърва и този въпрос ще се разреши. Ясно е, че ферибота няма да реши напълно проблема. Пълното решение ще дойде с построяване на магистралата и извеждането на товарните автомобили извън територията на населените места в региона.

Дъгов мост

Говорейки за Дунав мост, няма как да не Ви попитам нещо, което се говори от месеци и се върти в социалните мрежи. Става дума за това, част от таксата, която се събира от преминаващите автомобили на Дунав мост,  да остава в Русе. Възможно ли е да се случи това?

Въпросът е поставян многократно. Знаете, че средствата от такса  „Мост“ отиват директно в държавния бюджет. Към момента, според мен,  няма вероятност да се случи така, че средствата да остават в Русе. Знаете обаче, че държавата на база на сключени договори между държавата и общините, превежда средства с които да се поддържат републиканските пътища на територията на градовете. Такъв е случаят и с булевард „България“.

Говорейки си за състоянието на мостовете, какви мерки се взимат за обезопасяването на Дъговия и Гредовия мост в Русе? През последните седмици зачестиха и сигналите за рискови участъци и по двата.

Знаете, че има проект за ремонт на Дъговия мост. Реконструкция там обаче ще може да се започне след няколко месеца. Причината е във факта, че в момента Сарайският мост се ремонтира и пътят за София през булевард „Трети март“ е на практика невъзможен. Трябва да оставим алтернативен маршрут.

Един проект за който и Вие лобирахте доста обаче тръгна след години чакане. Става дума за пътя Русе – Кубрат определен от хората като лунен пейзаж, заради многото дупки по него.

Да. За щастие този проект най-накрая стана факт и ремонта на участъка започна. Към настоящия момент ремонта върви по график. Благодарение и на доброто време строително-ремонтните дейности вървят. Мисля, че ако няма извънредни ситуации, ремонтът на трасето ще бъде готов по-рано от планираното. Работят две фирми на пълни обороти. Миналата година започнахме доста инфраструктурни проекти. Агенция пътна инфраструктура довърши ремонта по Русе – Бяла.  Беше ремонтиран и пътя между Басарбово и Иваново, а този участък е изключително важен. Знаете, че това е евентуалният обходен маршрут за леките автомобили, ако се наложи затваряне по една или друга причина на централния път Русе – Бяла. Започнахме проектната документация по ремонта между Пиргово и Мечка също. А през тази календарна година трябва да стартират и реалните дейности по реконструкцията му.