Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Гангнам стайл – споделеното съжителство в кутийка

Разположен в квартал Гангнам в Сеул (Южна Корея), проектът LIFE предлага позната (донякъде) перспектива пред разбирането за дом – микро съжителството като неизбежна част от развитието и начина на живот в региона.

Както в много от гъсто населените градове, така и повечето млади хора в южнокорейската столица изпитват затруднения при намирането на собствено жилище. От една страна предлагането не е кой знае колко голямо, а от друга – цените на жилищата се покачват непрекъснато. Взимайки предвид фактите, местната компания Fastfive, позната с това, че инвестира предимно в проекти за споделени работни пространства, решава да излезе “от рамката” и да предложи и такива за споделено съжителство.

16-етажната сграда включва 140 жилищни микро студия и допълнителни общи площи. Размерът на всяко студио варира между 16 и 23 м², въпреки това обаче представлява напълно функционално жилищно пространство със самостоятелна кухня и баня. Интериорните решения за LIFE са поверени на базирания във Ванкувър дизайнер Ян Лий.

Основното изискване на инвеститора е Лий да създаде пространства, които, макар и маломерни, да бъдат напълно функционални и с изискан дизайн. А “дом, уют, топлина” са сред основните понятия, посочени многократно в заданието.

“Основната цел беше интериорът да предизвика усещане за дом. Надяваме се, че този тип решения за микро съжителство, могат да бъдат достъпна алтернатива на традиционните жилищни възможности, които в крайна сметка могат да дадат на собствениците на микро апартаментите и чувство за принадлежност”, разказва Лий.

Зад дървените „стени“ всъщност се крият функционални и различни по размер пространства за съхранение.
Минималистичният подход е избран като резултат от търсенето на баланс между първоначално предложения комфорт и възможността всеки собственик сам да персонализира своето жилище.

В интериорно отношение дизайнерът избира да заложи почти навсякъде на брезово дърво – за облицовките и обзавеждането на микро апартаментитеа, с което да внесе допълнителен уют. А светлите нюанси на брезата да подчертаят търсената в проекта концепция за “леко и приятелско усещане”.

В някои студия има и плъзгащи се стъклени врати, които разделят спалнята от останалото пространство. А използваното полупрозрачно тръстиково стъкло позволява на обитателите да създадат отделно пространство, когато е необходимо, като същевременно не пропуска и достатъчно естествена светлина.

Извън своето студио, всеки обитател на LIFE има достъп до обща кухня, работно пространство, фоайе, фитнес и градина на покрива, които помагат за насърчаване на концепцията за съвместно съжителство.

Вътрешните первази на прозорците са тапицирани, за да компенсират липсата на пространство за поставянето самостоятелна мека мебел.
Светли дървесни нюанси в комбинация с бяло – възможност за постигане на максимален визуален обем на пространството.
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
любовни квартири 14.02.2021

Любовни квартири: 14 мини апартамента за двама

Когато светът е за двама, значение колко голям е апартаментът няма! Избрахме 14 супер идеи за малки, но функционални жилища, […]

Прочети още
05.08.2020

12 зашеметяващи фонтанa от цял свят

Днес сме ви подготвили няколко възхитителни фонтана. Някои от тях дори са послужили за декор на доста известни филми. В […]

Прочети още