Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Гърбавият мост, строен през 16 век, ще бъде реставриран

гърбавият мост

Сводестият мост, познат и като Гърбавият мост, е не само разпознаваем символ за град Харманли, но и археологически обект от местно значение. Построен през далечната 1585г., той е и единственият изцяло запазен обект от обособяването на Харманли като селище.

Около историята за построяването на уникалния каменен мост има доста догадки. Според някои Гърбавият мост е дело на големия архитект на Османската империя Мимар Синан, тъй като има и характерната за османците архитектура – каменен, сводест и павиран. Сводът му образува гърбавина, откъдето идва и името му. А върху специално издигнат постамент има мраморен надпис, част от който гласи:

„Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка. Който върви по правия и справедлив път, намира спасение при Бога…“

Няколко века по-късно Сводестият мост ще бъде реновиран, за да продължи да напомня за мъдростта на миналото на тези, които ще минат по него в бъдеще.

От Община Харманли се похвалиха, че започват ремонт на Сводестия мост. А проектът предвижда цялостната реставрация, консервация, конструктивно укрепване и експониране на моста.

Ще се възстанови пешеходната зона чрез пренареждане на настилката на моста, за да се възвърне автентичния му облик. Мраморната плоча ще претърпи демонтиране и реконструкция на елементите тъй като е с изронени участъци, а това заплашва целостта на оригиналния надпис.

Пешеходна зона, Гърбавият мост.

Ще се предприемат и действия за спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозия на фугите и камъка и изслояване на старите неподходящо поставените циментови фуги. Цялостната структура ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги – запълнени. Допълнително ще бъдат благоустроени двата подхода към моста и ще бъде поставено осветление.

Мраморната плоча с надписа.

Реставрацията и консервацията на Гърбавия мост в град Харманли се извършват в рамките на Проект „Възраждането на старите исторически и културни коридори“ и е на стойност близо 605 000 лева.

Сводестият/Гърбавият мост.
снимки: община Харманли

Вижте още: