Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Garden Cafe в Южна Африка – добре дошли в Рая!

Garden Cafe определено променя представите ни не само за Южна Африка, но и желанието ни къде бихме искали да се срещнем с приятели още днес и как… да прекараме остатъка от деня. 🙂

Проектът е вдъхновен от начина, по който хората от племето Сан и ранните холандски заселници са се настанили в долината на река Бреед (Южна Африка), за да търсят просторни пасища за своите стада.

Този впечатляващ проект е работа на базираното в Лондон Steyn Studio. След строг конкурс студиото избира да си сътрудничи с ландшафтните архитекти от Square One.

африка

„Този проект доказва, че безпроблемно сливане между природата и изграденото пространство е напълно възможно.“

Garden Cafe се оформя като вълнообразна градина, която обгръща другата, съществуваща вече сграда на магазин за сувенири. А тя от своя страна се “влива” обратно в пейзажа чрез сложни решетъчни конструкции. “Побратимяването” между двете сгради, както самите архитекти го наричат, се случва и посредством допълнителните нови и просторни градини, които “прегръщат” магазина за сувенири.

Простите архитектурни форми са съвременен прочит на архитектурната комбинация от жилищата на племето Сан (Matjieshuis) и тези на холандските заселници (KapHuis), които пък са били повлияни от първите.

“Структурите и на едните, и на другите се смесваха смесваха фино със заобикалящата ги среда, това искахме да постигнем и ние”, разкават от Steyn Studio.

африка

Архитектите подчертават, че новите постройки пък имат причудлива прилика със заобикалящите долината хълмове.Градините са проектирани като микроверсия на долината. Озеленяването и сградите са внимателно решени така, че да не се конкурират със съществуващите архитектурни характеристики на имота.

Градините са с нисък визуален профил, в които са засадени дървета, подчертаващи визуалните оси и ландшафтни характеристики на терена.

Сложните решетъчни конструкции, които заграждат кафенето и магазина, след време ще бъдат покрити с “килим“ от новите градини. Самата решетка ще бъде обрасла, за да се скрие изцяло мащабът на сградите.

За да постигнат ефекта на пълно взаимодействие на отделните елементи, повтарят елементи от решетъчната шарка на огражденията в остъкляването на сградата.

Проект: Steyn Studio, ландшафтен проект: Square One // Снимки: David Southwood (фотографии); Dook (дрон) // Източник: Steyn Studio

Вижте още: